Utorak, 28 rujna, 2021

Postači krenuli na Marš mira: Vruće je, ali ne osjećamo napor

Nemojte propustiti

Grupa od 16 stanovnika Klokotnice iz Doboj Istoka od jutros pješači ka Nezuku, gdje će se 8. jula pridružiti hiljadama ostalih učesnika ovogodišnjeg Marša mira. Među pješacima iz Klokotnice je i četvero postača, koji, kako su kazali za Anadolu Agency (AA), uprkos visokoj temperaturi zraka, za sada ne osjećaju napor.

“Krenuli smo jutros u pola devet i već smo prešli oko 20 kilometara. Rodice Mejrima i Mirsada Skopljak, te Nermin Hadžić i ja postimo, ali nije nam teško. Vruće je, sunce je jako, ali nije naporno i polako se krećemo ka našem cilju. Namjeravamo iftariti u Tuzli, gdje ćemo i prenoćiti, a dan kasnije krećemo ka Kalesiji”, izjavio je za AA Sanel Avdaković, vođa grupe.

Avdaković je rekao da će u Kalesiji i prenoćiti, nakon čega će nastaviti put ka Nezuku, gdje će im se pridružiti i ostale komšije iz Klokotnice i Doboj Istoka.

“Pripremili smo se i organizovali prenoćište. Drago nam je što vozači koji se kreću putem Doboj-Tuzla kada vide bh. zastavu, prepoznaju našu namjeru, podržavaju nas, trube nam i mašu iz automobila. Za sada nismo imali nikakvih problema, a nadam se da će tako biti do kraja Marša mira, a sve ukupno preći ćemo preko 150 kilometara”, rekao je Avdaković.

Organizatori Marša mira podsjećaju da je to pješački pohod koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida, te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a”, u Srebrenici, u julu 1995. godine.

Marš mira traje tri dana, a počet će 8. jula u 8.45 sati, kada će kolona učesnika iz cijelog svijeta krenuti na put ka Memorijalnom centru u Potočarima, gdje će 11. jula biti klanjana dženaza za 136 žrtava i obilježena 20. godišnjica genocida.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo