Utorak, 5 prosinca, 2023

Postala snajperistkinja nakon što su joj ubili djecu (Video)

Preporučeno

Uredno sređenih obrva u kožnim čizmama sa potpeticama i zlatnom narukvicom na ruci, za “Guevaru” nikada ne biste rekli da je jedna od poznatijih snajperista krvavog sirijskog građanskog rata.

Foto: Daily mail
Foto: Daily mail

No, bivša nastavnica engleskog jezika stekla je nevjerovatnu slavu na ulicama Sirije kao “ženski snajperista”.

Obučena u sportske pantalone, zimsku jaknu i prekrivena maramom Guevara, nazvana po poznatom južnoameričkom revolucionaru, sjedi skrivena među zidinama porušenih zgrada čekajući da će joj na nišan doći – vojnik Bashara al-Assada.

Upravo se čita:  Poskupljenje u najavi? Vlada FBiH proglasila stanje ugrožene sigurnosti snabdjevanja električnom energijom

Iako se sukobi u ovoj konzervativnoj muslimanskoj zemlji odvijaju uglavnom bez žena, Guevara ima vlastitu skupinu kolega boraca koja broji oko 30 muškaraca i dječaka.

Tvrdi kako je sretna u ovoj neobičnoj i opasnoj ulozi u kojoj se nalazi.

guveara1– Sviđa mi se borba. Kada vidim da je neko od mojih saboraca ubijen, osjećam se dužna da uzmem pružje i osvetim ga”, govori Guevarra.

Upravo se čita:  Meteorolozi objavili kakvo vrijeme nas očekuje u narednim danima u BiH i kada stiže snijeg

Ova 36-godišnjakinja započela je svoj rat kada joj je prije nekoliko mjeseci u napadu snaga sirijskog režima ubijeno dvoje djece, sin od sedam i kćerka od deset godina.

Tvrdi da je sada dužna ubiti vladinog vojnika svaki put kada neko od njenih saboraca strada.

Za “posao” kojim se bavi, kako kaže, treba strpljenje, brzina i intelegencija. Često sjedeći satima čeka da neko od pripadnika vladinih snaga naiđe.

Upravo se čita:  Bosanca zaustavili pri polijetanju iz Memingena, kaznili ga zbog jednog pravila

“Nikada ne pucam na vojnike dok u njihovoj blizini ima civila. Tek kada je čista situacija i kada niko drugi ne može da strada, oni postaju moja meta”, priča Guevara.

” To što radim čini me sretnim. Kada god pogodim uzviknem – DA”, dodaje ova neobična žena.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je...

Možda vas zanima i ovo