Srijeda, 27 siječnja, 2021

Poštenje i čovječnost u autobusu na relaciji Sarajevo – Bihać: Kako su Faruk i Kadir obradovali Vinka

Nemojte propustiti

Sud BiH odbacio žalbe: Izbori u Srebrenici i Doboju će biti ponovljeni

Sud BiH odbio je sve žalbe koje su upućene na odluke Centralne izborne komisije BiH o poništavanju izbora u...

Totalni raspad sistema: BiH naručila vakcine, ali niko ne zna šta je naredni potez da bi one stigle

Bosna i Hercegovina naručila je milion 232 hiljade doza vakcina preko Covaxa, a 892 hiljade preko mehanizma snabdijevanja Evropske...

Slučaj u BiH: Nakon smrti mladića samo smanjena plata dispečeru Hitne pomoći

Srđanov brat Nemanja rekao je za “Nezavisne” da je poražavajuća činjenica to što je propisano da se u ovakvim...

Razgovor o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu: Evo šta je glavna tužiteljica rekla ukrajinskom ambasadoru!

Osim afere "ikona", na sastanku se razgovaralo o procesuiranju i radu na predmetima koji se odnose na sudjelovanje državljana...

Nisu nepoznate priče o ljudskom poštenju i čovještvu koje govore da je nekomu tko je izgubio novac i dokumente, sve to vraćeno. Međutim, nisu ni česte, pa stoga svaki put i zaslužuju pažnju.

Jedna takva “ispričana” je 11. decembra u Centrotransovu autobusu koji je prometovao na liniji Sarajevo – Bihać, a njime su upravljali vozači Faruk Letić i Kadir Čizmo, piše Nedjelja.ba.

U Kaknju je toga dana ušao stariji gospodin Vinko Marijanović iz sela Vukanovića te izašao u Vitezu. Međutim, na sjedištu su mu ostali mobitel, dokumenti i još neki vrijedni papiri. Savjesni vozači su odmah uzeli mobitel i u imenik pronašli “kuću” pa zvali, ali im se nitko nije javio. Onda su slučajno pronašli ime urednika Katoličkog tjednika vlč. Josipa Vajdnera te mu ispričali što je na stvari i zamolili da javi obitelji, što je ovaj i učinio. Dakako, cijela je priča Vinkovu suprugu nasmijala ali i riješila briga s obzirom da je znala kako joj se suprug ne javlja zato što je izgubio mobitel, a ne zbog nečega drugog.

U međuvremenu je Vinko, inače stric vrhbosanskog svećenika Marijana koji je trenutačno na službi u Austriji, posvuda tražio svoje stvari. Svratio je tako i na aubosku stanicu u Kaknju, a laknulo mu je kada je saznao da je sve u sigurnim rukama. Sutradan se, kad je sišao iz svojih Vukanovića u grad na pijacu, našao s vozačem Farukom koji mu je uredno sve vratio.

Pronađene stvari, Foto: Nedjelja.ba

I ovo je jedna od onih skromnih priča koje govore da u bosanskom čovjeku bez obzira kojega vjerskog ili nacionalnog predznak bio, ima puno dobra koje se najčešće skrovito pojavljuje na djelu, piše portal Nedjelja.ba.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Loše vijesti: Njemački poslodavci smanjili planove zapošljavanja u 2021. godini

Među pružaocima usluga, brojke o zapošljavanju i otpuštanjima su manje-više uravnotežene. Konsultantske kompanije za IT sektor i menadžment namjeravaju...

Možda vas zanima i ovo