Subota, 17 travnja, 2021

Postignut dogovor: Gras neće štrajkovati

Nemojte propustiti

Nakon četverosatnog sastanka, održanog danas u Sarajevu, predstavnici Kantona Sarajevo i sindikata Grasa donijeli su osam zaključaka prema kojima štrajka radnika Grasa neće biti do daljnjeg.
To je danas potvrdio novinarima kantonalni ministar saobraćaja Jusuf Bubica, koji je istakao da su se unatoč svih problema danas uspjeli iskristalisati pojedini stavovi, te da se došlo do dogovora o onome o čemu se moguće dogovoriti.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

– U narednih deset dana radna grupa Skupštine Kantona Sarajevo će Upravnom nadzornom odboru i predstavnicima Sindikata sačiniti kompletnu infomaciju o stanju u Grasu. S obzirom na to da je stanje u Grasu veoma delikatno radna grupa će uzeti podatke iz računovodstva i o tome sačiniti detaljan izvještaj koji će se kasnije prezentirati javnosti – istakao je Bubica.

Preduzeće Gras već pet godina ne uplaćuje obaveze iz ličnih dohodaka prema zdravstvenom, socijalnom i penzionom osiguranju, te što uposlenike Grasa, kako kaže Bubica, najviše boli to što ne mogu ovjeriti knjižice na sastanku je dogovoreno da će Vlada Kantona Sarajevo u razgovoru sa Zavodom za zdravstveno osiguranje pokušati napraviti sporazum.

– Prema tom sporazumu zaposlenicima Grasa Vlada KS-a bila bi garant da imaju bar obezbijeđeno zdravstveno osiguranje da se mogu liječiti, dok će se o ostalim stvarima rješavati prema izvještaju radne grupe – kazao je Bubica.

Ukazujući na problem da preduzeću Gras za uspostavu normalnog saobraćaja nedostaje od 50 do 60 autobusa, minibusova, trolejbusa, kazao je da sredstava nema za nabavku tih vozila, ali da je “napravljena specifikacija prema kojoj bi se moglo popraviti 51 vozilo za iznos od 311.210 KM.”

Taj novac, poručio je, osigurat će Vlada KS-a iz sredstava Civilne zaštite i drugih izvora da bi se pospješio saobraćaj u Sarajevu.

– Prema fakturama za april koje je Gras za svoje usluge dao Kantonu Sarajevu ti računi iznose oko 1.400.000 KM, te da ti računi nisu nikome plaćeni, dogovoreno je da će ti zahtjevi biti prioritet. Prvim sredstvima koja dođu na račun Kantona Sarajevo izmirit će se obaveze prema preduzeću Gras, potom će se izmirivati i obaveze i čak prema ličnim dohocima uposlenika u Kantonu – kazao je Bubica.
(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo