Postignut dogovor o formiranju vlasti: Evo šta stoji u principu za NATO put BiH | | Bh-index

Postignut dogovor o formiranju vlasti: Evo šta stoji u principu za NATO put BiH

Politika    Datum: 05.08.2019.    
Autor: Redakcija

Foto: HDZ BiHLideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH postigli su dogovor danas u Sarajevu u vezi sa formiranjem Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine, te potpisali Principe za formiranje vlasti na razini Bosne i Hercegovine te potpisali Principe za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

U tački tri sporazuma dogovoreno je da BiH nastavi NATO put, bez prejudiciranja budućih odluka u vezi sa članstvom.

– Nastaviti integracijske procese u skladu sa Ustavom i zakonima, usklađujući stavove i interese svih nivoa vlasti u BiH. Potvrditi opredjeljenje za unapređenje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom BiH. Sve aktivnosti u ovom smislu provode se u skladu sa svim relevantnim odlukama Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, a imajući u vidu ustavnu nadležnost Predsjedništva za provođenje vanjske politike. Komisija za NATO integracije BiH će sarađivati sa svim relevantnim institucijama s ciljem realizacije odnosa sa NATO-om, uključujući izradu nacrta i planova, na bazi odluka Predsjendištva BiH i Vijeća ministara BiH – glasi usaglašeni princip koji se odnosi na NATO.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.error: