Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

Postignut dogovor o većini pitanja za novi stand-by aranžman s MMF-om

Nemojte propustiti

Pojašnjenje zatvaranja Kantona Sarajevo: Ko radi, a kome je zabranjeno

Zbog kontinuiranog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a nakon cjelodnevnog zasjedanja, Vlada KS je na prijedlog Kriznog štaba...

Vlada FBiH: Formiran ad hoc tim za pregovore s proizvođačina vakcina

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici održanoj u Sarajevu donijela Rješenje o formiranju ad hoc tima za...

Novalić potvrdio: FBiH kreće u direktnu nabavku vakcina, oformili smo najkompetentniji tim za taj zadatak

Novalić je naglasio da količina vakcina ne može biti veća od 400 hiljada doza, jer naša zemlja računa na...

Preminuo Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća

U trci za gradonačelnika Bihaća pobijedio je 2012. godine kao kandidat SDA. Grad Bihać vodio je manje od četiri...

Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine kojim predsjedava Vjekoslav Bevanda, rano jutros u Sarajevu s izaslanstvom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predvođenim voditeljem Misije za BiH Costasom Christouom, postiglo je dogovor o najvećem broju pitanja iz Nacrta pisma namjere za zaključivanje novog stand-by aranžmana s MMF-om.

Foto: Ilustracija

Izaslanstvo MMF-a će revidirani tekst Pisma namjere dostaviti na razmatranje članovima Fiskalnog vijeća do kraja  sedmice. 
 
Ukoliko se postigne suglasnost s predloženim tekstom, Pismo namjere bit će proslijeđeno na pregled u Vašington, saopćila je Služba za informiranje Vijeća ministara BiH.
 
Prema dogovoru, novi aranžman s MMF-om trajat će dvije godine s mogućnošću produženja za još jednu godinu.
 
Federacija BiH i Republika Srpska preuzele su obvezu usvajanja rebalansa proračuna, te odluke o načinu poravnanja između Federacije BiH i Republike Srpske u vezi s prihodima od neizravnih poreza te provedbe dogovorenih mjera strukturalnih reformi, što će Bosni i Hercegovini omogućiti sklapanje novog stand-by aranžmana. U tom slučaju dvije tranše novog aranžmana bile bi isplaćene do kraja godine. 
 
Potpisivanje Pisma namjere s MMF-om otvorit će mogućnosti za dobijanje sredstava za provedbu reformi u BiH od Europske komisije (EK) i Svjetske banke (WB). 
 
Sjednici Fiskalnog vijeća, uz predsjedatelja Vijeća ministara BiH i Fiskalnog vijeća Vjekoslava Bevandu i zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara BiH i državnog ministra financija i trezora Nikolu Špirića, nazočili su predsjednici entitetskih vlada Nermin Nikšić i Aleksandar Džombić, ministri financija Federacije BiH Ante Krajina i Republike Srpske Zoran Tegeltija. Uime guvernera Centralne banke BiH sjednici je prisustvovao viceguverner Radomir Božić, a uime Brčko Distrikta BiH Mato Lučić.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ivana Marić se napokon oglasila: Žao mi je što su neki ljudi moju izjavu pogrešno shvatili

Nakon što se pojavila informacija da je politička analitičarka Ivana Marić kandidatkinja Naše stranke za dogradonačelnicu Sarajeva, na društvenim...

Možda vas zanima i ovo