Utorak, 18 siječnja, 2022

Postignut dogovor o većini pitanja za novi stand-by aranžman s MMF-om

Nemojte propustiti

Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine kojim predsjedava Vjekoslav Bevanda, rano jutros u Sarajevu s izaslanstvom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predvođenim voditeljem Misije za BiH Costasom Christouom, postiglo je dogovor o najvećem broju pitanja iz Nacrta pisma namjere za zaključivanje novog stand-by aranžmana s MMF-om.

Foto: Ilustracija

Izaslanstvo MMF-a će revidirani tekst Pisma namjere dostaviti na razmatranje članovima Fiskalnog vijeća do kraja  sedmice. 
 
Ukoliko se postigne suglasnost s predloženim tekstom, Pismo namjere bit će proslijeđeno na pregled u Vašington, saopćila je Služba za informiranje Vijeća ministara BiH.
 
Prema dogovoru, novi aranžman s MMF-om trajat će dvije godine s mogućnošću produženja za još jednu godinu.
 
Federacija BiH i Republika Srpska preuzele su obvezu usvajanja rebalansa proračuna, te odluke o načinu poravnanja između Federacije BiH i Republike Srpske u vezi s prihodima od neizravnih poreza te provedbe dogovorenih mjera strukturalnih reformi, što će Bosni i Hercegovini omogućiti sklapanje novog stand-by aranžmana. U tom slučaju dvije tranše novog aranžmana bile bi isplaćene do kraja godine. 
 
Potpisivanje Pisma namjere s MMF-om otvorit će mogućnosti za dobijanje sredstava za provedbu reformi u BiH od Europske komisije (EK) i Svjetske banke (WB). 
 
Sjednici Fiskalnog vijeća, uz predsjedatelja Vijeća ministara BiH i Fiskalnog vijeća Vjekoslava Bevandu i zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara BiH i državnog ministra financija i trezora Nikolu Špirića, nazočili su predsjednici entitetskih vlada Nermin Nikšić i Aleksandar Džombić, ministri financija Federacije BiH Ante Krajina i Republike Srpske Zoran Tegeltija. Uime guvernera Centralne banke BiH sjednici je prisustvovao viceguverner Radomir Božić, a uime Brčko Distrikta BiH Mato Lučić.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo