Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021

Postoji li plan? Dodiku šume i zemljište, Izetbegoviću zabrana negiranja genocida, a Čoviću Izborni zakon

Autor:Buka.com

Nemojte propustiti

Politički analitičar Darko Kuzmanović kaže da je ova koncepcija poprilično jednostavno postavljena i vrlo vjerovatno bi bila usvojena od strane političara koji bi bili spremni na saradnju i kooperativnost u cilju ostvarivanja interesa koji bi zadovoljavali potrebe građana.

Iz SDP-a BiH kažu da se uveliko priča po krugovima međunarodne zajednice kako je Dodik pristao na vraćanje u institucije BiH, a da zauzvrat dobije Zakon o državnoj imovini po svojim željama i proglasi veliku nacionalnu pobjedu u RS i time dobije prostor za kampanju i još jednu pobjedu na izborima na krilima lažnog nacionalizma.

Ovo je naveo potpredsjednik ove stranke Vojin Mijatović i rekao da zbog toga ne čudi najava Dodika na pres konferenciji u Beogradu s Aleksandrom Vučićem.

“Paralelno s tim Dragan Čović se primirio jer je dobio obećanje da će proći Izborni zakon po njegovim željama. Kada ovo sve analiziramo, vidimo da je najava odlaska Bakira Izetbegovića u Beograd očigledno dio ukupnog paketa, jer su sva tri lidera etnonacionalih grupa pritisnuta najavljenim sankcijama SAD-a, a svakako je priča po istim međunarodnim krugovima kako su Bošnjaci dobili Zakon o zabrani negiranja genocida i da su tim zadovoljeni njihovi zahtjevi”, dodao je Mijatović.
Ovakav razvoj situacije iako izgleda realan, posebno u svijetlu najavljenih dolazaka međunarodnih predstavnika u BiH koji za cilj imaju rješavanje problema izbornog zakona, teško je moguć u BiH. Zato su oni koji prate političku situaciju itekako oprezni u prognozama.

Politički analitičar Darko Kuzmanović kaže da je ova koncepcija poprilično jednostavno postavljena i vrlo vjerovatno bi bila usvojena od strane političara koji bi bili spremni na saradnju i kooperativnost u cilju ostvarivanja interesa koji bi zadovoljavali potrebe građana.

„Međutim, u našoj situaciji kada imamo političare koji gledaju isključivo svoj lični interes i sve posmatraju kroz prizmu političke koristi teško je očekivati da se takav dogovor desi, odnosno da on bude iznuđem pod pritiskom međunarodnog faktora. Tako da se sve to treba uzeti sa velikom dozom rezerve,“ kaže Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, ono što je interesantno jeste da BiH najbolje funkcioniše u situaciji kad niko od političara nije zadovoljan. u tom pravcu ide i ova priča koju je iznio SDP. Ipak, naš sagovornik smatra da je sve to na „dugom štapu“ i da je trenutno izmjena izbornog zakona najrealnija i najpotrebnija opcija.

„Sasvim je sigurno da bi temeljne izmjene izbornog zakona stale u kraj korumpiranim političarima i raznim manipulacijama u izbornom procesu. Tu pored nekih tehničkih pitanja kada govorimo o intervencijama u izbornom zakonu kao što su skeniranje otiska prsta, skeniranje ličnih dokumenata, uvođenje video nadzora na birališta, svakako bi trebalo uvesti u dvokružni izborni sistem za inokosne funkcije i institut prijevremenih izbora koji se pokazao kao potreban. Sa druge strane u izbornom zakonu bi trebalo zabraniti pomaganje pri glasanju uz određena ograničenja i izuzetke i urediti glasanje iz inostranstva“, kaže naš sagovornik.

Kuzmanović se osvrnuo i na uticaj Beograda i Zagreba na dešavanja u BiH i pokušaj djelovanja sa strane ne bi li se došlo do nekih kompromisnih rješenja.

„Kakav je njihov uticaj najbolje smo mogli vidjeti na primjeru iz prethodnih nekoliko dana kada je nakon sastanka sa predsjendikom Srbije došlo do smanjivanja ratno-huškačke retorike Milorada Dodika. On je u velikoj mjeri spustio loptu nakon satsnaka sa Aleksandrom Vučićem. Šta će donijeti naredni sastanci ostaje da se vidi“, kaže Kuzmanović i dodaje:
„Međutim, kada govorimo o svim ovim koncepcijama moram reći da je najbitnija promjena izbornog zakona koji se mora dogoditi do kraja godine.“

Politički analitičar Velizar Antić kaže da prije svega, treba naglasiti da je čitava ova kriza krenula od nametanja odluke Valentina Incka i izmena Krivičnog zakona BiH.

„To je bila jedna jako loša odluka i ništa dobro nije donela osim što nas je gurnula u ovu krizu. Odgovor na nametnutu odluku Valentina Incka u Narodnoj skupštini RS je bio dobar i jedini moguć. Međutim, nakon te odluke Milorad Dodik i vladajuće političke partije u Srpskoj su proširile svoje zahteve i otvorili su pitanje vraćanja nadležnosti Republike Srpske koje su prenete u prethodnom periodu. Svima je bilo jasno da te nadležnosti nije moguće vratiti na način na koji su to javnosti predstavili Milorad Dodik i SNSD. Te nadležnosti su usvojene na nivou države BiH i samo na tom nivou mogu biti i vraćene Republici Srpskoj. U ovu igru je Dodik ušao bez podrške opozicije i sada traži način kako da se izvuče iz krize koju su sami stvorili. Sastanak koji je Dodik imao sa Vučićem i izjave nakon sastanka su bili jasan znak da za avanturu u koju je vlast u Srpskoj krenula nema podrške u Beogradu. Jasno je da će Dodik morati da se povuče sa svojim prvobitnim zahtevima i da se vrati u institucije na nivou BiH. Međutim, oni su u velikom problemu kako svojim biračima da objasne da su ih još jednom prevarili jer su obećavali vraćanje nadležnosti i referendum o nezavisnosti RS a od toga neće biti ništa. Takođe, u čitavu priču su uvučene i institucije Republike Srpske, pre svega Narodna skupština koja je donosila određene odluke koje ne mogu da budu sprovedene i na taj način je ugled i integritet NSRS u velikoj meri narušen od strane vlasti u RS“, kaže Antić.

Što se tiče posjeta visokih političkih predstavnika kako SAD-a tako i EU, jasno je da oni nisu napustili ovaj region i da ga neće prepustitii niti Rusima niti Kinezima.

„Oni su se jedno vreme bili povukli jer su imali svojih mnogo važnijih problema i Balkan im nije bio pri vrhu liste prioriteta i taj vakum su iskoristili Kinezi pre svega da pojačaju svoje prisustvo na ovom prostoru. Međutim, mislim da su toga svesni i u SAD i u EU i da će ponovo pojačati svoje prisustvo u ovom regionu. Ne treba zaboraviti da je Dejtonski sporazum američko delo i da će ga sasvim sigurno braniti do kraja. Upravo iz tog razloga naše političke elite moraju da dobro pročitaju taj sporazum jer je samo pridržavanjem svega onoga što je tamo napisano moguć i mir i napredovanje ove zemlje. Sve druge kombinacije, bilo da dolaze iz Sarajeva koje nas vode u veću centralizaciju, ili da dolaze iz Banjaluke koje nas vode u veću nezavisnost Republike Srpske ne samo da neće biti podržane od strane SAD-a već će biti i žestoko kažnjene“, rekao je Antić.

Ko će šta da dobije u ovom trenutku ne možemo da znamo, navodi naš sagovornik.

„Verujem da će biti usvojen novi Izborni zakon koji će zaštititi interese hrvatskog naroda i koji se neće sviđati Bakiru Izetbegoviću. Međutim, treba navesti i da su Bošnjaci do sada već dva puta birali hrvatskog člana Predsedništva i na najgrublji način kršili i narušili interese ovog konstitutivnog naroda. Po reakcijama bošnjačke političke elite na najavu Šmita da ovaj problem mora biti rešen na način da se zadovolje interesi hrvatskog naroda, videli smo da će biti jako razočarani i nezadovoljni novim rešenjem ovog pitanja. Međutim, kod novog Izbornog zakona ovo je samo jedan deo problema i odnosi se pre svega na Federaciju BiH, ali mi imamo i drugi deo problema koji se tiče i Republike Srpske i cele BiH a to su velike mogućnosti za manipulaciju i zloupotrebe u izbornom procesu. Ovaj deo je potrebno rešiti u ovom trenutku, jer ukoliko u nove izbore uđemo po starim pravilima to će odgovarati samo trenutno vladajućim političkim partijama“, kaže Antić

On smatra da je uticaj Beograda i Zagreba na politička dešavanja u BiH oduvijek bio veliki i to nije nikakva novost niti iznenađenje, pa tako očekuje njihovo prisustvo u rješavanju krize u BiH.

„Radi se o jednoj prirodnoj stvari da u BiH žive Srbi i Hrvati za čije interese će uvek biti zainteresovani i Beograd i Zagreb. Mi ne možemo da smetnemo sa uma da su Srbi jedan narod i u Srbiji i u BiH. Isto tako je slučaj i sa Hrvatima. I sasvim je prirodno i logično da će imati dobre odnose i da će i Beograd i Zagreb imati želju i interes da pomognu svojim sunarodnicima u BiH. Tako da uopšte ne iznenađuju ovi poslednji razgovori i u Beogradu i u Zagrebu. Takođe, bilo bi dobro da dođe do razgovora i na nivou Beograda i onih predstavnika bošnjaka koji su na vlasti u Sarajevu. U ovom trenutku to je SDA i sasvim je logično da Bakir Izetbegović razgovara sa Vučićem i da traže najbolja rešenja. Ne treba zaboraviti da u Srbiji imamo i Raškoj oblasti ili Sandžaku veliki procenat Bošnjaka koji takođe imaju interes da odnosi na relaciji Beograd-Sarajevo budu dobri“, zaključuje Antić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Proizvođači rakije u Bosni i Hercegovine: Za 50 litara ne isplati se ni ložiti vatru, a kamoli uposliti kazan

Iz Ministarstva poljoprivrede RS-a kažu da su svjesni da će do usklađivanja sa EU zakonodavstvom morati da dođe, ali...

Možda vas zanima i ovo