Subota, 4 prosinca, 2021

Poticajna sredstva za poduzeništvo žena i mladih

Nemojte propustiti

Sjednica u Mostaru
Sjednica u Mostaru

Federalni ministar razvoja poduzetništva i obrta dr. sc. Sanjin Halimović i deset predstavnika žena poduzetnica i mladih iz Federacije Bosne i Hercegovine, potpisali su danas u Mostaru, ugovore o dodjeli poticajnih financijskih sredstava za 2013. godinu.

Ukupan broj ugovora o poticajnim sredstvima za poduzetništvo žena i mladih potpisalo je 105 pravnih subjekata iz Federacije Bosne i Hercegovine, a od toga je 62 subjekta koji su u vlasništvu žena i 43 subjekta u vlasništvu mladih osoba iz Federacije Bosne i Hercegovine.

„Strateški ciljevi Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta su jasno definirani u Projektu „Razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Federaciji BiH“. Jedan od osam strateških ciljeva jeste poticanje poduzetništva ciljnih skupina, gdje značajno mjesto zauzima poduzetništvo žena kao i poduzetništvo mladih i u ovom cmjeru će ovo resorno ministrstvo djelovati i u buduće“ rekao je ministar Halimović.

Federalni premijer Nermin Nikšić, koji je također prisustvovao potpisivanju ugovora o dodjeli poticaja, kazao je da je njegova vlada opredijeljena za stvaranje boljeg ambijenta za otvaranje novih radnih mjesta te predana borbi za očuvanje svakog postojećeg radnog mjesta.

„Siguran sam da će ovi poduzetnici iskoristiti sredstva na najbolji mogući način i uskoro, kao ozbiljni poduzetnici, konkurirati za druge programe koje bude pripremala Vlada Federacije BiH”, dodao je Nikšić.

Poticajna grant financijska sredstava za poduzetništvo žena, u iznosu od 450.000 KM, dodjeljuju se subjektima malog gospodarstva koji su u većinskom (51 posto i više) privatnom vlasništvu žena s ciljem većeg i lakšeg uključivanja žena u poduzetništvo te stvaranje novih radnih mjesta.

Pored ovih poticajnih sredstava, grant financijska sredstva u iznosu od 350.000,00 KM odobreno je i za projekte mladim osoba iz Federacije BiH u cilju samozapošljavanja, većeg i lakšeg uključivanja mladih u poduzetništvo te stvaranja novih radnih mjesta. To su subjekti malog gospodarstva koji su u većinskom (51 posto i više) privatnom vlasništvu osoba mlađih od 35 godina.

Ukupna grant financijska sredstva, koja je ovo resorno ministarstvo od 2004. godine izdvojilo za poduzetništvo žena i mladih s područja Federacije Bosne i Hercegovine, su u iznosu od 3.450,00 KM od čega je za Projekt poticaja poduzetništvu žena do sada je izdvojeno 2.593.825 KM, dok je za poduzetništvo mladih izdvojeno 853.236,00 KM.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo