Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Potočari: U toku ukop 520 žrtava genocida

Nemojte propustiti

Visoki zvaničnici polako napuštaju Memorijalni centar Srebrenica-Potočari 

Foto: AnadolijaU Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari u toku je ukop 520 novih žrtava srebreničkog genocida.
 
Zvaničan program obilježavanja 17. godišnjice genocida u Srebrenici je završen govorom reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafe ef. Cerića.
 
Dženazu-namaz žrtvama genocida predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa ef. Cerić.
 
Pozivajući prisutne da halale žrtvama genocida, koje će danas biti ukopane u Memorijalnom centru, Cerić je kazao da “Srebrenica treba biti pouka našem narodu” i da se “pripremimo kako se slično nikada više ne bi ponovilo”.
 
Zajedno sa ranije ukopanih 5.325 žrtava, svoj smiraj će u Potočarima, nakon današnjeg dana, naći ukupno 5.845 žrtava genocida u Srebrenici. Odlukom porodica, neke žrtve su ranijih godina ukopane izvan Memorijalnog centra.
 
Kako javljaju reporteri agencija Anadolija (AA), nakon što se obavi ukop njihovih najmilijih, porodice napuštaju Potočare. U međuvremenu, članovi porodica nad mezarima uče suru Ja’sin i dove.
 
Visoki zvaničnici koji su prisustvovali obvilježavanju 17. godišnjice genocida,  već su napustili Potočare. Također, Potočare napuštaju i prvi autobusi sa građanima iz drugih bosanskohercegovačkih gradova i Evrope, koji su došli odati počast stradalima.
 
U Potočare su od ranog jutra pristizali članovi porodica žrtava i njihovi prijatelji te građani iz cijele BiH i brojnih zemalja svijeta, privatnim automobilima i autobusima. Do sada je u Potočare stiglo čak 3.653 putničkih automobila i 276 autobusa.
 
Bosanskohercegovačka televizija (BHT) i Federalna televizija (FTV), te Turska radio televizija (TRT) direktno su prenosili događaje iz Memorijalnog centra.
 
Organizatori su očekivali oko 40 hiljada posjetitelja u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, ali zvaničnih procjena koliko je posjetitelja bilo, još nema.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Reakcije na Greifovo “priznanje greške” o broju ubijenih Srebreničana

Urednik Haaretza, časopisa u kojem je objavljen ovaj članak, kaže kako “kritičari ovak Greifov potez nazivaju ‘očajničkim pokušajem popravke...

Možda vas zanima i ovo