Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Potočari: Žrtve konačno pronašle svoj smiraj, zemlja prekrila tabute

Autor:NAP

Nemojte propustiti

Okončan je ukop 19 žrtava genocida u Srebrenici. Tabuti su spušteni u kabure koji su zatrpani zemljom. Od 19 žrtava dva su maloljetnika i jedna žena.

Još uvijek se traga za više od 1.000 žrtava odnosno njihovih posmrtnih ostataka.

Kolektivnoj dženazi prisustvovalo je hiljade ljudi, članova porodica, građana koji su došli da odaju počast žrtvama.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović poručio je kako je Srebrenica bila i ostala “ne samo naše pitanje, pitanje naše savjesti i morala, već i pitanje morala i savjesti cijele Evrope”.

“Srebrenica je mjesto pamćenja i sjećanja na nevino ubijene ljude u Bosni i Hercegovini pred očima čitave Evrope, koja ih nije željela vidjeti, a ne želi vidjeti žrtvu jasno ni danas, jer šuti i okreće glavu na negiranje zločina genocida u Bosni i Hercegovini i veličanje i odlikovanje zločinaca”, rekao je Kavazović, te nastavio:

“I danas smo se okupili na mezarju u Potočarima, da se namazom i dovom sjetimo naših najmilijih. Svaka naša posjeta, obilazak ovog mezaristana, neprekinuti je živi razgovor koji traje i koji donosi smiraj dušama onih koji jedni za drugima žude. Mi vjerujemo da su naši šehidi živi i da se raduju našem dolasku i svakoj Fatihi koju im proučimo. Neka svaka naša posjeta našim šehidima bude naš zavjet da ćemo ostati okrenuti dobru i miru među ljudima. Neka to bude naš zavjet da nećemo dozvoliti da se tama naseli u našim srcima, da ćemo uvijek voljeti ljude kao braću i sestre, a zlo prezirati i boriti se protiv njega.”

Budimo uvijek svjesni Božijeg obećanja da je žrtvi ostavljena posljednja riječ – dova, i da između dove mazluma (potlačenog), onoga kome je zlo učinjeno, i Uzvišenog Boga nema perde, niti zastora, dodao je Kavazović.

“U ovom iznimnom trenutku našeg duhovnog uzdignuća, uputimo dove za sve nas, za naše najmilije, za žive i mrtve, za našu domovinu i narod u ovom danu sjećanja na braću i sestre, čiji životi su postali vječnost i vječiti zalog naših zemaljskih života”, poručio je Kavazović, završivši svoje obraćanje molitvom.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Mektić u nevjerici šta Dodik radi: Ljudi ovo je stanje potpunog haosa, ne može to činiti

- Policiji se nadležnosti mogu nametati samo zakonom, a ne kako Dodik kaže izdali smo (usmeno) uputstvo o ponašanju...

Možda vas zanima i ovo