Srijeda, 18 svibnja, 2022

Potonuće ‘ruskog ponosa’ je velika sramota za Putina: Teško je povjerovati u zvanično objašnjenje Rusije…

Autor:Index.hr

Nemojte propustiti

Moskva je ušla u sovjetsku mornaricu 1983. godine. Izgrađena je u Ukrajini, koja se tada nalazila u sklopu SSSR-a, te je nazvana Slava. 12 godina kasnije, nakon pada SSSR-a, preimenovana je u Moskvu.

Ruski ratni brod Moskva je potonuo, potvrdilo je to rusko ministarstvo odbrane koje je objavilo saopćenje u kojem se navodi da je ovaj njihov ratni brod, inače glavni brod ruske Crnomorske flote, potonuo.

Gubitak Moskve, kao komandnog broda ruske Crnomorske flote, nije samo značajan udarac ruskoj invaziji na Ukrajinu nego i velika sramota Vladimira Putina, piše Sky News.

Moskva je naime prva krstarica koja je potopljena u sukobu na moru od Falklandskog rata. Moglo bi se raditi o najvećem ratnom brodu koji je potonuo od 1995. Moskva je težila 12.500 tona, što je više od Generala Belgrana, argentinske krstarice koja je potonula nakon napada britanske podmornice u Falklandskom ratu.

Ukrajina, podsjetimo, tvrdi da je pogodila Moskvu s dva protubrodska projektila tipa Neptun u srijedu. Rusija nije potvrdila napad, nego je objavila da je municija na Moskvi eksplodirala zbog požara, a potom sinoć priznala da je komandni brod potonuo tokom tegljenja za vrijeme oluje.

KAKAV JE BROD BILA MOSKVA?

Moskva je ušla u sovjetsku mornaricu 1983. godine. Izgrađena je u Ukrajini, koja se tada nalazila u sklopu SSSR-a, te je nazvana Slava. 12 godina kasnije, nakon pada SSSR-a, preimenovana je u Moskvu.

Upravo je Moskva osiguravala sastanak sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova i američkog predsjednika Georgea Busha na Malti u decembru 1989. I sam Putin održao je više sastanaka sa svjetskim čelnicima na Moskvi. Ta raketna krstarica, ponos ruske mornarice, bila je naoružana s više protubrodskih projektila, ali i projektila more-zrak.

Rusija ima još dva broda iste klase, Maršal Ustinov i Varjag, koji služe u ruskoj Sjevernoj odnosno Pacifičkoj floti. Ti brodovi dizajnirani su u SSSR-u kasnih 1970-ih kako služili kao svojevrsna protuteža udarnim skupinama američkim nosača aviona i pružali protuzračnu odbranu ruskim brodovima.

KAKVE ĆE BITI POSLJEDICE?

Jedan zapadni dužnosnik je rekao da je teško povjerovati u rusko objašnjenje za potonuće Moskve. Naime, ako je istinito, onda to upućuje na ozbiljnu nesposobnost ruske mornarice. S druge strane, ukrajinska tvrdnja o potonuću Moskve zbog napada protubrodskim projektilima zvuči kredibilno, rekao je dužnosnik.

Što god da je istina, gubitak Moskve je novi udarac za Rusiju u trenutku kad rat u Ukrajini ulazi u osmi tjedan. Rusija još uvijek nije zabilježila nijednu značajniju pobjedu u ratu, a u isto vrijeme ima goleme gubitke ljudstva i tehnike.

Ruski predsjednik Putin će prije ili kasnije morati objasnit zbog čega je njegov komandni brod sad na dnu Crnog mora, prenosi Index.

Potonuće Moskve će, s druge strane, značajno podići moral Ukrajine, zemlje koju Rusija i dalje napada projektilima, raketama i tenkovskim granatama.

Ako se ispostavi da je ukrajinska tvrdnja o projektilima kojima su pogodili Moskvu istinita, to će značiti da Ukrajinci mogu uspješno napasti ruske brodove s kopna, što znači da postoji značajan rizik za rusku mornaricu u Crnom i Azovskom moru, a to je nešto na što ruski zapovjednici ranije nisu računali.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Upaljen alarm za skoro cijelo područje Bosne i Hercegovine

U BiH će danas biti toplo, ali umjereno oblačno i nestabilno vrijeme. Meteoalarm izdao je žuto upozorenje na grmljavinu u...

Možda vas zanima i ovo