Četvrtak, 25 travnja, 2024

Potpisan Memorandum između Vijeća ministara BiH i Vlade Saudijske Arabije

Preporučeno

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, koji boravi u službenoj posjeti Kraljevini Saudijskoj Arabiji, susreo se u Rijadu s ministrom obrazovanja Kraljevine Saudijske Arabije Ahmed bin Mohammed Al-Issa. Tom prilikom potpisan je Memoranduma o razumijevanju o obrazovnoj i naučnoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Kraljevine Saudijske Arabije.

Riječ je o prvom potpisanom Memorandumu između dviju zemalja u oblasti obrazovanja i nauke kojim je, između ostalog, predviđeno unapređenje i razvoj saradnje u oblasti obrazovanja i nauke kroz razmjenu informacija o obrazovnim sistemima i programima, te poticanjem neposrednih naučnih i obrazovnih veza između akademskih i naučno-istraživačkih institucija, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Upravo se čita:  Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH se nastavlja nakon prekida 4. marta

Također, ovim Memorandumom se nastoji studentima pružiti mogućnost da studiraju medicinu i srodne medicinske nauke na visokoškolskim institucijama u obje zemlje, te se podstiče organiziranje naučnih i kulturnih događaja.

Ministri su također razgovarali o bilateralnim odnosima dviju zemalja u oblasti obrazovanja i nauke, te zajednički zaključili da, iako su sveukupni odnosi prijateljski, postoji prostor za unapređenje saradnje po mnogobrojnim pitanjima u oblastima obrazovanja i nauke.

Upravo se čita:  Oštra poruka iz Neuma: Murphy pozvao političare da se ‘maknu s puta’ projektu južne interkonekcije

Nakon ceremonije potpisivanja Memoranduma, Osmanović je posjetio najstariju i najveću visokoškolsku ustanovu u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, Univerzitet Kralj Saud, Univerzitet Al-Imam Muhammad Ibn Saud, te Institut za nauku i tehnologiju Kralj Abdulaziz City, kao i Fond za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Influenserica Adna Helić se oglasila nakon izlaska iz pritvora, evo šta je poručila

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije "Black Tie 2" u Sarajevu, puštena je na slobodu. Podsjetimo, Helić...

Još vijesti za vas