Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Potpisan Sporazum: HDZ, SNSD i Osmorka ostavili sa strane ‘sporna pitanja’!

Autor:Patria

Preporučeno

Završen je sastanak delegacija HDZ-a BiH, SDP-a BiH, SNSD-a i njihovih koalicijskih partnera formiranju vlasti na nivou BiH.

Potpisane su Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na razini BiH za razdoblje 2022. – 2026. godine. Potpise su stavili Dragan Čović, Milorad Dodik i Nermin Nikšić.

Prvo se obratio Milorad Dodik koji je kazao da je uložen ozbiljan napor i brzina i da žele pokušati doći do efikasne uspostave vlasti.

„Mislim da smo dobro izabrali i ovaj dan kada dobijamo kandidatski status. Imamo razlike oko NATO-a, niko nije napustio svoje pozicije, ali ne trebamo se baviti time. BiH ima svoj plan reformi vezano za odbranu i saradnju s NATO-om. Nije bilo potrebe da se nadglasavamo ko je upravu. Mislim da ipak trebamo da zabilježimo da je na jedan neuobičajen brz način za BiH došlo do dogovora“, kazao je Dodik.

Upravo se čita:  Meteorolozi najavili: Prvih sedam dana marta neće biti u skladu s kalendarom

Dodao je da saradnja s NATO-om ne prejudicira rješenja. Govoreći o razlikama sa SDA-om, kazao je da sada imaju prograsmka načela, te da je kvalitet dogovora daleko veći. Govorio je i o tri vitalna projekta za RS, te da su to stvaili na papir.

„HDZ ima svoju poziciju, osmorka smatra da treba, mi smatramo da ne treba. Ništa nismo mijenjali u tom planu reformi“, dodao je Dodik.

Čović je kazao da niko nije vjerovao kada su bili izbori da ćemo do kraja godine imati Vijeće ministara.

Upravo se čita:  Skandalozni podaci: Građani BiH posjeduju skoro dva miliona komada oružja

„Vrlo fleksibilan program. Sporazum kao takav pravljen je sličan kao za Federaciju. Razgovore koje nastavljamo iskoristit ćemo za kadrovska rješenja. Istom dinamikom kao što je pitanje proračuna radit ćemo na svim pitanjima. Mi smo napravili partnerstvo nakon dugo vremena i stavili ga na papir, do sada su to bile iznuđene koalicije“, kazao je Čović.

Istakao je da očekuje dogovor oko svih pitanja, te da su i prijateljima iz EU brzu uspostavu vlasti.

Nermin Nikšić je kazao da mogu potencirati razlike između sebe, ali ih žele ostaviti po strani.

Upravo se čita:  Cvijanović napravila "scenu" u Antaliji: "Nemojte sa mnom raspravljati"

“Želimo da damo nadu građanima. Naše opredjeljenje je saradnja i da se oko onog oko čega možemo dogovorimo. Sporazum sadrži sve ono što smo pričali danima. EU integracije, a evo predsjednim Dodik je kazao da imamo razlike kada je riječ o NATO-u”, istakao je Nikšić.

Ističući o projektima u RS (HE BUk Bijela, Aerodrom Trebinje, istočna interkonkecija), kazao je da je sve na papiru.

“Niko nije postavljao uslove. Možda vama odgovara da se neko svađa. Vi pokazujete nervozu, vi s FTV-a. Mi smo se opredijelili da kroz dogovore dođemo do pravih stvari za građane”, dodao je Nikšić.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Dedo Šemso tuguje za suprugom: Ne dam da diraju njene stvari, stajaće dok sam živ

Dedo Šemso iz Sarajeva prije tri mjeseca izgubio je suprugu. Sa suzama u očima otvara vrata njene sobe i...

Još vijesti za vas