Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Potpisan ugovor o realizaciji projekta za jačanje kapaciteta bh. pravosuđa

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

U sklopu projekta “Jačanje pravosuđa BiH” (IPA 2010) koji je realiziran uz finansijsku potporu Evropske unije (EU) danas je u Sarajevu organizirana završna konferencija na kojoj je najavljen i predstavljen novi projekt koji će, također, biti realiziran uz potporu EU.

Radi se o projektu “Konsolidacija i dalji razvoj pravosudnog komunikacijskog i informacijskog sistema”, koji će biti finansiran putem IPA 2012.

Ugovor u vezi s implementacijom ovog projekta su nakon uvodnog dijela konferencije, koju je organiziralo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTV), potpisali šef Delegacije EU u BiH/specijalni predstavnik ambasador Peter Sorensen i Milorad Novković, predsjednik VSTV-a BiH.

Ambasador Sorensen je istaknuo odlučnost EU da nastavi podržavati pravosuđe BiH, dovodeći to u kontekst evropskog puta naše zemlje i usvajanja standarda neophodnih za izgradnju pravne države i vladavine prava uopće.

– Ono čemu smo dosad težili i što ćemo nastaviti jeste pružanje podrške pravosuđu BiH da bi ono bilo nezavisno, efikasno i djelotvorno – kazao je Sorensen na pres-konferenciji održanoj u pauzi spomenutog skupa.

Uz uvjerenje da će ciljevi pravosudne reforme biti ostvareni u partnerstvu s VSTV-om BiH, ambasador Sorensen je pohvalio postignuća na planu smanjenja broja neriješenih predmeta te potcrtao potrebu da se takav trend nastavi.

Predsjednik Novković je naznačio da projekt koji je realiziran, kao i novi projekt čija implementacija upravo započinje, predstavljaju dio reformskog programa modernizacije i informatizacije pravosuđa koji provodi VSTVBiH.

Ocijenio je da informatizacija nije cilj za sebe, nego da je sredstvo za ostvarenje strateškog cilja – efikasnijeg ostvarivanja pravde za građane BiH u čemu je od ključnog značaja daljni razvoj partnerstva s EU.

Govoreći o razvoju informacionog sistema pravosuđa BiH, direktor Sekretarijata VSTV-a BiH Admir Suljagić naglasio je da je prelazak u novu fazu razvoja informacionog sistema omogućen kontinuiranim i istovremenim angažmanom na provedbi niza različitih projekata, planiranju i sinhroniziranju razvojnih aktivnosti tokom dužeg perioda.

Podsjetio je da investicije koje je VSTVBiH osigurao za rekonstrukcije, informatizaciju i druge potrebe pravosuđa, posebno na entitetskom nivou, prelaze iznos od 52 miliona KM, te da će nastavak tog projekta omogućiti daljnje unapređenje CMS-sistema (sistema elektronskog upravljanja sudskim predmetima), kao i sigurnost pravosuđa BiH.

Kako je rečeno, potpisivanjem novog ugovora s Evropskom unijom iz sredstava IPA 2012 u vrijednosti od 2.315.000 eura, započinje nova faza razvoja projekta putem koje će biti osigurana održivost CMS-a u narednoj deceniji.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo