Srijeda, 6 srpnja, 2022

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić odgovara: Kako će (ne)moćni Dodik spriječiti dolazak crnogorskih parlamentaraca

Nemojte propustiti

“Entitet RS u Bosni i Hercegovini nije vlasništvo srpskog naroda, niti Milorada Dodika.”, poručuje Salkić

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić, reagovao je večeras na izjavu Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Naime, Dodik je danas rekao “poslanici iz Skupštine Crne Gore koji su glasali za Rezoluciju o Srebrenici nisu dobrodošli u RS”. Salkić je na to odgovorio: “Entitet RS u Bosni i Hercegovini nije vlasništvo srpskog naroda, niti Milorada Dodika.”

“Zbog toga on nema pravo, mogućnost i snagu da odlučuje o tome ko je dobrodošao, a ko nije u Bosnu i Hercegovinu. Naravno da su u Bosnu i Hercegovinu dobrodošli svi oni koji su na strani civiliziranog svijeta, zagovornici istine i pravde. Ostaje da vidimo kako će (ne)moćni Dodik spriječiti dolazak crnogorskih parlamentaraca, ako se odluče doći u Memorijalni centar Potočari, u Bosnu i Hercegovinu”, istaknuo je Salkić.

Sa velikim zadovoljstvom, kako je rekao, će primiti delegaciju parlamentaraca iz Crne Gore u Banjoj Luci, koji su glasali za Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici i zabrani negiranja genocida u Srebrenici, ako se odluče da dođu.

Podsjetimo, Skupština Crne Gore izglasala je 17. juna Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Za usvajanje Rezolucije glasalo je 55 poslanika, protiv je bilo 19, a uzdržano sedam.

Rezolucija, između ostalog, podrazumijeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid i da je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka.

Tekst rezolucije predvidio je i da 11. juli bude proglašen Danom sjećanja na žrtve Srebrenice, da se afirmiše mir i stabilnost i da se pozovu javne institucije da istraže ratne zločine.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo