Srijeda, 19 siječnja, 2022

Potpuni debakl Željane Zovko: Zastupnici u Evropskom parlamentu tokom sjednice saslušali svjedočenja Sejdića, Fincija i Azre Zornić, Zovko razočarana što nije razmatran slučaj Ljubić

Autor:S.B.

Nemojte propustiti

Izaslanstvo Evropskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom (DSEE) održalo je u srijedu razmjenu mišljenja o situaciji u Bosni i Hercegovini i neprovođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u vezi s političkim pravima.

Zastupnici u Evropskom parlamentu su tokom sjednice saslušali lična svjedočenja Derve Sejdića, Jakoba Fincija i Azre Zornić u vezi s njihovim predmetima na sudu u Strasbourgu i njihov pogled na budućnost Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ureda europarlamentarke Željane Zovko.

Zastupnica u Evropskom parlamentu i potpredsjednica Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Željana Zovko ocijenila je sastanak jednostranim i neprimjerenim te je insistirala na uključivanju presude Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić u raspravu.

“U prosincu sam poslala dopis predsjedavajućem izaslanstva, zastupniku Franzu, u kojem sam tražila uključivanje razmjene mišljenja o provedbi odluke Ustavnog suda u slučaju Ljubić, koja je bitan element za budućnost Bosne i Hercegovine. Rečeno mi je da će sjednica uključivati osobna svjedočenja. Smatrala sam da je sjednica nepotpuna bez sudjelovanja g. Ljubića i rasprave o njegovom predmetu na Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, ali moj prijedlog da na sjednicu 12. siječnja pozovem g. Ljubića i predsjednika Ustavnog suda BiH Matu Tadića je odbijen”, naglasila je Zovko, dodavši kako je nakon posljednjeg sastanka podnijela novi zahtjev u kojem je ponovila isti apel za sljedeću sjednicu delegacije.

Zovko smatra da se položaj predsjedavajućeg navedene delegacije zloupotrebljava te da je u više navrata pozivala na nepristran pristup u dogovaranju aktivnosti delegacije.

Ocijenila je kako predsjedavajući i sekretarijat radije promoviraju jednostran stav, iako ga je Evropski parlament osudio u rezolucijama Evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini. Zovko drži kako je takva praksa neprihvatljiva i kontraproduktivna u ovim, kako je kazala, napetim vremenima.

Naime, prošle godine su Zovko i njene kolege uputili pismo pritužbe pokojnom predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu Sassoliju zbog Franzove klevete hrvatskih političara.

U službenoj izjavi u svojstvu predsjedavjućeg izaslanstva DSEE-a, Franz je naveo kako je očito da određene političke snage u Hrvatskoj, zemlji članici EU-a, imaju potencijalnu destabilizirajuću agendu u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

No svi pokušaji Željane Zovko bili su uzaludni.

Više s weba

Izdvajamo

Leyla Hajrović iznenadila sve promjenom imidža: ‘Jedva sam te prepoznala’

- Kakva ljepotica. Molim te ostani ovakva, puno bolje ti stoji. Jedva sam te prepoznala. - pisalo je u...

Možda vas zanima i ovo