Petak, 1 srpnja, 2022

Potpuno pomraćenje uma Viktora Orbana tokom inaguracije

Nemojte propustiti

Orban, čija je partija ubjedljivo pobijedila na parlamentarnim izborima početkom aprila, prethodno je položio zakletvu za četvrti uzastopni mandat pošto je ponovo izabran sa 133 glasova od 199 u parlamentu.

Mađarski premijer Viktor Orban osudio je “samoubistvo” Zapada i ponovo ukazao na svoju “crvenu liniju” oko sankcija Rusiji, na ceremoniji inauguracije za novi mandat na čelu mađarske vlade pred parlamentom.

„Samoubilački talas“ se kreće „zapadnim svijetom“ koji „eksperimentiše programom velike zamjene“, rekao je Orban u osvrtu na teoriju zavjere koju je popularizovala ekstremna desnica, prema kojoj elite organizuju zamjenu evropskih populacija vanevropskim imigrantima.

„Taj program hoće da zamjeni hrišćansku djecu koja su na putu da nestanu migrantima iz drugih civilizacija“, i „na isti način vidim ludost“ teorija tog tipa, dodao je on.

Orban, čija je partija ubjedljivo pobijedila na parlamentarnim izborima početkom aprila, prethodno je položio zakletvu za četvrti uzastopni mandat pošto je ponovo izabran sa 133 glasova od 199 u parlamentu.

On je predstavio Mađarsku kao “luku zdravog razuma” gdje je “važan Božji blagoslov” i zajedno s Poljskom, kao posljednje uporište konzervativnog hrišćanskog zapada, dok kako je rekao “EU diže ruke”.

Dok unutar EU raste nezadovoljstvo zbog toga što Budimpešta blokira predložen embargo na rusku naftu, Orban koji se posljednjih godina približio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, podsjetio je da “prijetnja energetskoj bezbjednosti” ostaje “crvena linija” koja se ne smije preći.

Mađarska odbacuje šesti paket sankcija koji je pripremila EU ako ne dobije garancije o tome da će njeno snabdijevanje energentima biti nastavljeno, i danas je ocijenila da će troškovi prekida kupovine ruske nafte koštati zemlju između 15 i 18 milijardi eura.

Uprkos tom neslaganju predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen čestitala je Orbanu na ponovnom izboru i rekla da se žuri da zajedno uspješno počnu da rješavaju izazove bez presedana s kojima se suočava EU.

Orban je također ponovio želju da njegova zemlja ostane u EU u deceniji koja dolazi i ocijenio da je članstvo Mađarske u NATO “egzistencijalno pitanje”, i izrazio žaljenje zbog eskalacije rata kod svog susjeda Ukrajine.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Gorica Dodik: Zatvara se restoran Agape u TC Delta, kirija košta 36.000 KM

Razlog zatvaranja je što od početka pandemije prihodi restorana u Delti ne pokrivaju troškove - kazala je Dodik Gorica Dodik,...

Možda vas zanima i ovo