Utorak, 27 srpnja, 2021

Potresna ispovijest djevojke koja je pobjegla iz Sjeverne Koreje: ‘Uvjerili su me da mi dragi vođa može čitati misli’

Nemojte propustiti

Sjeverna Koreja je u subotu proslavila 70. godišnjicu postojanja Komunističke partije, a svemoćni vladar te totalitarne države Kim Jong-un tom je prigodom opet napao SAD tvrdnjom da je njegova zemlja spremna odgovoriti na svaki rat “koji bi Amerika izazvala”, piše Jutarnji.hr.

Iako mnogi u svijetu s podsmijehom promatraju Kimove parade i prijetnje, izbjeglica iz Sjeverne Koreje Yeonmi Park upozorila je ovih dana u Londonu da je istina o Kim Jong-unu daleko od bilo kakve šale. Mlada žena koja je preko Kine i Mongolije pobjegla u Južnu Koreju ispričala je publici na događaju “Žene u svijetu” svoju potresnu priču. “Bila sam uvjerena da voljeni vođa može čitati moje misli, da će me kazniti ako pomislim na nešto loše”, kazala je ova 22-godišnjakinja, koja je djetinjstvo provela u Sjevernoj Koreji dok je njom još vladao Kim Jong-unov otac Kim Jong-il, no obični građani ne osjete neku veliku razilku među njima dvojicom.

Park, koja je o svojem djetinjstvu napisala i autobiografiju, upozorila je londonsku publiku da svoje slobode ne uzimaju zdravo za gotovo. “Za mene je Zapad raj, a Kim Jong-un kriminalac koji ubija milijune ljudi. Nadam se da ga ne doživljavate kao neko šaljivo stvorenje”, rekla je.

Također je opisala represiju koju režim provodi u toj, mogi će reći orvelijanskoj, državi. “Odrasla sam u strahu. Majka mi je rekla da ne smijem ni šaptati jer te i ptice i miševi mogu čuti. Većinu vremena bili smo gladni i bio je luksuz razmišljati o bilo čemu osim o pukom preživljavanju. Kad nije bilo riže, moje sestre i ja jele bismo skakavce i mušice”, prisjetila se.

Kada je napunila 13 godina nagovorila je majku da pobjegnu u Kinu, no tamo nisu prestale njihove nevolje. “Prva stvar koju sam vidjela je kako siluju moju majku. Čim smo prešle granicu mene su prodali kao radnika za 265 dolara, a moju majku za 65. Čovjek koji nas je kupio nije bio u stanju hraniti nas obje pa je kasnije preprodao moju majku.”

Napokon je pobjegla u slobodu kada je imala 15 godina. S obzirom da Kinezi sve ilegalce u pravilu vraćaju Pjongjangu, morala se domoći Mongolije, koja priznaje izbjeglički status ljudima iz Sjeverne Koreje te ih najčešće šalje u Južnu Koreju. “Preko pustinje Gobi sam pratila zvijezde prema slobodi. A kada sam stigla u Južnu Koreju sve je blistalo. Čak je i WC papir imao cvjetić na sebi i mirisao je tako dobro… Nisam ga htjela iskoristi za nuždu, bio je tako lijep.”

Kada je našla dom, Park je postala ‘mašina za učenje” po vlastitim riječima: “Učila sam o svijetu, o svemiru, o ljudskim pravima i dostojanstvu – o tome prije nisam znala baš ništa. Sloboda je za mene značila nošenje naušnica, ne sloboda govora. Ne znam hoću li ikada do kraja naučiti što zapravo znači biti slobodan.”

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo