Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Potresna ispovijest majke dječaka iz Širokog Brijega čiji je snimak rasplakao region: Ne tražim ja ničiju ostavku, djecu sam već ispisala iz vrtića

Preporučeno

Majka dječaka Dragana Marić, nakon reakcija iz vrtića, progovrila je za medije

Snimke nastale u dječijem vrtiću “Trnoružica” u Širokom Brijegu prikazuje kako jedna od teta s pozornice, tokom božićne priredbe, sklanja petogodišnjeg dječaka s Downovim sindromom. Taj snimak, kao i drugi, još potresniji na kojem petogodišnjak sjedi na klupi u hodniku, dok priredba traje objavila je dječakova majka.

Iz „Trnoružice“ su se jutros oglasili saopćenjem za javnost, gdje su u startu naveli „da se obraćaju povodom neistinih navoda gospođe Dragane Mandić“.

Majka dječaka Dragana Marić, nakon reakcija iz vrtića, govorila je za Dnevni avaz.

– Svako ima pravo na svoje mišljenje i Bogu hvala da je tako. Ja samo znam da neću stati i da moje dijete niko neće ugrožavati. Mislim da se sve vidi na snimkama i na slikama i sve će se saznati. Ništa još nije ostalo da se ne sazna, a naravno da će direktorica reći svoje – kaže Dragana Marić.

Svog sina Jakova i kćerku Ritu, naglašava, već je ispisala iz tog vrtića, kako je i najavila. U cijeloj priči, kaže, postavlja se pitanje gdje je bio asistent malenog Jakova?

– Teta koja je uzela Jakova s pozornice nije njegov asistent. Njegov asistent nije bio uz njega. Mislim, želim da se zna da tete ne želim uvlačiti u sve ovo, one su divne i držale su do Jakova. Ali, zašto je Jakov dva mjeseca bio bez asistenta? Zašto me o tome niko nije obavijestio? Jako sam solidarana osoba i da mi se to reklo učestvovala bih u tome da se problem riješi. Zašto Jakov nije bio u grupi uredan, kada se silazilo na pozornicu, nego je sjedio na teti koja stažira u papama, nije bio u tenama. Došla sam 15 minuta ranije i pratila sam djecu i ranije. I drugi roditelji su vidjeli kako sam ga uzela, rasplakala sam se, a trudna sam i stomak mi je do zuba. Rasplakala sam se kako me sve to pogodilo. Jesu li drugi roditelji vidjeli kako se Jakov sam htio popeti na pozornicu. Pustila sam ga i sam je otišao gore. Na kraju krajeva, ako dijete nije diskriminirano, zašto asistent koji mu je dodijeljen nije bio uz njega. Ponavljam, teta nije kriva, radi samo šta joj rečeno, a asistent očito nešto drugo – kaže Dragana Marić.

Upravo se čita:  Tuga u Sarajevu: Tromjesečna beba preminula u dječijem domu na Bjelavama

Spominje slučaj od nekoliko mjeseci ranije kada je bila priredba za Dane kruha i kada je uz njenog sina bio njegov asistent. Tada je njen sin, kako kaže, cijelu predstavu iznio bez problema, a tom događaju je prisustvovalo puno više ljudi i program je bio duži nego za božićnu priredbu.

– Ne odustajem, naravno, legnem mirno, spavam mirno, u srcu sam mirna. Već jednom sam stvari iz vrtića stavila pod tepih, a da sam tada to riješila do ovog ne bi došlo. Gospođa direktoricaje navela da su oni jedini vrtić koji prima djecu s posebnim potrebama. Ne. Oni su jedini vrtić koji ima besplatnog asistenta, jer su gradska ustanova. Moj Jakov će ići u privatni vrtić i to će biti besplatno, ali asistenta ćemo morati plaćati. Nije problem. Do sada sam ga slala u taj vrtić, jer su tete divne i djeca su divna, kao i njihovi roditelji. Ali, što je politika vrtića takva kakva jeste i što se vrtić vodi politički, to je druga stvar.

– Nisam mislila da će se lagati na mene i da će govoriti kako sam sve inscenirala. Ja od ovog nemam ništa. Samo želim da moje dijete bude prihvaćeno, kao i sva druga djeca. I, sve ovo što radim i što ću dalje raditi ne radim radi svog djeteta, već i radi svih drugih roditelja koji će imati dijete s posebnim potrebama. Svim roditeljima je potrebno ovo što radim – govori nam ona.

Upravo se čita:  Zabilježeno u BiH: Vozač kamiona polomio rampu na pružnom prelazu

Iznosi kako je dobila nevjerovatnu podršku javnosti, preko 2.000 poruka na Instagramu , ali i na drugi način od mase ljudi.

– Jako puno mama mi se zahvalilo što borim umjesto njih. Bogu hvala da je tako. Ja stati neću. Tražilo se od mene da iznesem kako tražim ostavku gospođe Zdenke. Ja to ne želim. Nikoga ne želim nositi na duši, da neko radi mene ostane bez posla. Danas je teško vrijeme. Gospođa ne treba ostati radi mene bez posla. Samo se treba promijeniti, ali i izviniti se meni i drugim roditeljima! Svi rade greške. Ako je bio problem nedostatka teta u vrtiću, ako je asistent dobio druga zaduženja, samo se trebalo reći – naglašava Dragana.

Šta su kazali iz vrtića?

Iz “Trnoružice” tvrde da je ona “netačno i neobjektivno iznijela činjenice” te da je dječak učestvovao na priredbi, ali da je sklonjen zbog sigurnosti, a ne s ciljem diskriminacije.

“Tokom priredbe, koju su pripremile odgajateljice, sudjelovala su djeca svih skupina, a u kojim skupinama se nalaze i djeca s poteškoćama u razvoju. Apsolutno su neistiniti navodi kako je dijete s poteškoćama bilo izdvojeno ili da mu nije bilo dopušteno sudjelovati na priredbi. Izdvajanje bilo kojeg djeteta nije bila namjera, niti je praksa djelatnika vrtića bilo koga diskriminirati ili ugrožavati, a pogotovo ne djecu sa poteškoćama u razvoju. Naprotiv, dječji vrtić Trnoružica je jedini vrtić u Širokom Brijegu koji prima djecu s posebnim potrebama, a o kojima se brine profesionalno i odgovorno posebno obraćajući pažnju na njihovo socijalno uključivanje. Vezano za sporni trenutak koji se vidi na jednoj od snimki, dječak je izišao na binu, proveo na istoj određeno vrijeme, a nakon toga odgajateljica ga je uzela u naručje, nakon čega je ostatak vremena dijete provelo u njenom naručju. Odgajateljici niti bilo kome od djelatnika apsolutno nije bila namjera dijete isključiti iz predstave, već je namjera bila zaštiti dijete od pada u trenutku dok druga skupina djece izvodi svoju kratku točku”, napisali su oni u svom demantiju majčinih navoda.

Upravo se čita:  U januaru porastao broj turista u FBiH

Dalje kažu da je iskreirala snimak u garderobi i lažno predstavila situaciju.

“Nakon toga, dijete je ostalo na predstavi sve dok njegova majka nije napustila dvoranu i odvela dijete u garderobu. U garderobi je nastala druga sporna snimka kojom je majka Dragana Mandić stvorila neistiniti narativ da djelatnici vrtića izoliraju dijete od ostalih. Svi djelatnici vrtića odgovorno tvrde da nikome od njih nije bila namjera izolirati dijete od ostale djece niti je bilo tko od djelatnika odveo dijete u garderobu”, kazali su.

Ističu da su “žalosni i začuđeni iznesenim stavovima gospođe Dragane Mandić” jer “njen stav nikako ne oslikava realno čitavu situaciju”.

“Nitko od odgajatelja kao niti ja osobno nismo doživjeli ovaj događaj na način kako ga je iznijela majka djeteta. Posebno ističemo činjenicu da nijednom do sada nismo imali primjedbi na naše ophođenje sa djecom sa poteškoćama u razvoju od njihovih roditelja, a pogotovo da ih na bilo kakav način diskriminiramo ili izdvajamo. Iznimno nas žalosti što na ovakav način moramo reagirati na iznesene stavove gospođe Dragane Mandić kao majke djeteta, ali su njeni navodi stvorili toksičnu atmosferu u javnom prostoru, a javnost zaslužuje znati istinu. Objektivne i utemeljene kritike su uvijek dobrodošle, ali to ovdje zaista nije slučaj”, zaključili su iz vrtića.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Vijest koja će obradovati dijasporu: Nova linija sa Aerodroma Sarajevo

SAS, odnosno Scandinavian Airlines će ovog ljeta pokrenuti ograničenu sezonsku liniju između Kopenhagena i Sarajeva. Prevoznik će uvesti jednu sedmičnu...

Još vijesti za vas