Subota, 15 svibnja, 2021

Potresno obraćanje ministrice Bogunić: Odlazim zbog Konakovića, evo šta je sve od mene traženo…

Nemojte propustiti

Jedan od razloga, prema tvrdnjama Bogunić, bio je zahtjev da joj „savjetnik bude osnivač Zukorlićevog univerzitet iz Novog Pazara“.

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić, o čijoj smjeni danas raspravlja Skupština KS, kazala je kantonalnim zastupnicima kako je Elmedin Konaković u proteklom periodu vršio pritisak na nju.

Ona je ranije istakla da ostavku podnijela iz moralnih razloga, a da je niko nije upitao o čemu je riječ, piše Avaz.

– Stvarno sam se osjećala kao stvar, i sad se osjećam. Neki će mi dati da se obraćam, neki neće, ne znajući razloge, ovo nisam očekivala ni od premijera Forte, ni od predsjedavajućeg koji me delegirao – rekla je u potresnom obraćanju Bogunić.

Ona je navela kako nije tajna da se radi o neslaganju sa predsjedavajućim Skupštine KS i pritiskom na nju. Poseban raskorak, kako je navela, imali su oko informatičke platforme.

– Predsjedavajući je dovodio dvojicu prijatelja da mi pokažu kako to radi insistirajući da se to kupi – rekla je ministrica, navodeći da je u konsultaciji s ekpertima saznala da se radi o preskupoj ponudi i da je tražila javni poziv.

– Konaković nije bio za raspisivanje javnog poziva – kazala je Bogunić.

Drugi razlog je “Sindikat Saudina Sivre”, navela je Bogunić, ističući kako je traženo da se ovaj sindikat može uplitati u rad Ministarstva jer ima “3.000 glasova”.

Treći razlog, prema tvrdnjama Bogunić, bio je zahtjev da joj „savjetnik bude osnivač Zukorlićevog univerzitet iz Novog Pazara“.

Zakon o visokom obrazovanju, također je navela kao jedan od pritisaka, istakavši kako je Konaković „Sindikat UNSA-e, nazvao SDA-ovskim“.

– Za Konakovića je autentično tumačenje ministarstva bilo neprihvatljivo. Sindikat UNSA-e je Konaković nazvao SDA-ovskim diskreditirajući i ministarstvo navodeći da se u ministarstvu nalaze SDA-ovci kojih se treba riješiti. Odmah sam rekla Konakoviću da na ovakav način neću obnašati dužnost ministrice – tvrdi Bogunić.

Konaković je, kako kaže, tražio da promijeni pomoćnika za visoko obrazovanje Sifeta Kukuruza navodeći da će je “pomoćnici pojesti”. Bogunić je rekla da nije imala nikakav zakonski osnov za takvo šta te da je riječ o pomoćniku koji predano radi svoj posao.

– Konaković je lično tražio da na sjednicu Vlade KS proslijedim Zakon o visokom obrazovanju. Tražila se hitna procedura, a da ni ministarstvo to nije ozbiljno razmatralo. Inače sve aktivnosti vezane za Zakon o visokom obrazovanju KS vršene su vaninstitucionalno. Na to nisam pristala. Dan kasnije Forto mi je kazao: Rekao je Dino ili spustite na vladu zakon ili letite – kazala je Bogunić, prenosi Avaz.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo