Subota, 15 svibnja, 2021

Potrošačka korpa drastično jeftinija nego prošlog mjeseca, ali ne zbog nižih cijena hrane, komunalija, odjeće

Nemojte propustiti

Razlog nije pojeftinjenje hrane, prijevoza ili komunalija, već je do nižih troškova u sindikalnoj korpi došlo u dijelu koje se odnosi na obrazovanje i kulturu.

Sindikalna potrošačka korpa, koju računa Savez samostalnih sindikata BiH, u septembru je iznosila 1.942 KM i bila je čak za 428,2 KM jeftinija nego mjesec prije.

No, razlog tome nije pojeftinjenje hrane, prijevoza ili komunalija, već je do nižih troškova u sindikalnoj korpi došlo u dijelu koje se odnosi na obrazovanje i kulturu.

To znači da jedna četveročlana porodica u FBiH i dalje za hranu treba skoro jednu prosječnu plaću, preciznije 790 KM, za stanovanje i komunalne usluge mjesečno treba oko 300 KM, koliko treba za obuću i odjeću, te prosječno 138 KM za prijevoz.

U septembru je, prema izračunu sindikata, za obrazovanje i kulturu trebalo 170 KM, dok su u avgustu ti troškovi iznosili 520 KM, vjerovatno mahom zbog pripreme za početak nove školske godine.

I dalje je potrebno više od dvije prosječne plaće da bi se sustigla potrošačka korpa imajući u vidu da prosječna plaća u FBiH iznosi oko 940 KM.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Mijatović kod Hadžifejzovića uzburkao duhove: “Dodik je prešao crvenu liniju, kraj mu je jako blizu, Republika Srpska je u stečaju, Vučiću ne verujem ništa…”

Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović gostovao je na Face televiziji kod Senada Hadžifejzovića. - Dodik prešao crvenu liniju! Neće reagovati...

Možda vas zanima i ovo