Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Potvrđeno: Konzumacijom nargile može se dobiti legionarska bolest!

Nemojte propustiti

Voditeljica Službe za promociju zdravlja i edukaciju Zavoda za javno zdravstvo FBiH ne isključuje mogućnost da se konzumacijom nargile može dobiti legionarska bolest

Nakon što je jedna Sarajka alarmirala javnost informacijom o tome da je njena kćerka oboljela od legionarske bolesti, u javnosti su se tim povodom pojavile razne informacije.

–  Nemam namjeru izazivati paniku, upirati prstom, ili bilo sta drugo. Imam namjeru podijeliti sopstveno iskustvo, možda nekome pomogne. Dragi moji u grad nam je došla legionela, ili Legionarska bolest. Plućno oboljenje. U gradu nam je porastao broj oboljelih od tuberkuloze. Prema informaciji dobivenoj na klinici Podhrastovi, u proteklih sedam dana, 5 novih slučajeva hospitalizirano, svih pet mladi ljudi. Obje bolesti su izlječive… Sara je fasovala prvu. Utvrđivanje otežava činjenica da je riječ o, za našim prostorima, netipičnim oboljenjima, koje masa doktora ne zna ni prepoznati. Legionela se ne prenosi s osobe na osobu. Ona obitava u ustajaloj vodi, nečišćenim klima uređajima, tuševima, nargilama. Utvrđuje se analizom krvi”, napisala je Sarajka Aida Feraget na svom FB statusu.

– Prijave dvije oboljele osobe od legionarske bolesti su stigle u prošli petak, ali mi ne možemo reagirati dok ne dobijemo potvrdu zakonskom procedurom, kaže Aida Pitić, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo KS-a, napominjući da prijava stiže od zdravstvene ustanove kojoj se javila osoba sa zaraznom bolesti i da tek tada oni obavještavaju sanitarnu inspekciju.

​Tvrdi, njihova ekipa je odmah anketirala ove osobe i nema razloga za strah od epidemije.

Na glasine o tome da uzročnik legionarske bolesti može biti i upotreba nargile, prof. dr. Aida Ramić-Čatak, voditeljica Službe za promociju zdravlja i edukaciju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, objašnjava da se zbog neadekvatnih uvjeta higijene mogu prenijeti bakterijske i virusne infekcije, “koje se prenose kapljičnim putem”, prenosi Oslobođenje.

– Ne mogu tvrditi da su ta dva slučaja potpuno povezana sa konzumacijom nargile, ali ova oblast se mora staviti pod adekvatan nadzor i mora se povećati mehanizam korištenja zakonskih ovlasti. Trenutno je funkcionisanje ugostiteljskih objekata s nargilom između zakona koji dolazi iz zdravstvenog sektora i koji zabranjuje konzumaciju, odnosno pušenje svih vrsta duhanskih proizvoda u zatvorenom javnom prostoru, a s druge strane je zakon o ugostiteljskoj djelatnosti koji spominje mogućnost legalizacije nargila-barova, upozorava sagovornica.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Prva zvanična prognoza za ljeto i upozorenje; Meteorolog Nedim Sladić tvrdi: Mogli bismo se i zaželjeti, glavnina poremećaja daleko je od juga

Zvanični sezonski pregled ljeta prokomentarisao je meteorolog Nove BiH, Nedim Sladić, kaže da bismo ovog ljeta mogli poželjeti padavine. Meteorološki...

Možda vas zanima i ovo