Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Potvrđeno: Milan Bandić ima državljanstvo Bosne i Hercegovine

Nemojte propustiti

Iz Ministarstva civilnih poslova nisu nam mogli reći kada je Bandić stekao bosansko-hercegovačko državljanstvo, pozivajući se na zaštitu osobnih podataka. Činjenica je, pak, da je 2009. godine implicirao da ga nema.

Gradonačelnik Zagreba i višestruki USKOK-ov optuženik Milan Bandić ima državljanstvo Bosne i Hercegovine, potvrđeno je Indexu iz tamošnjeg Ministarstva civilnih poslova. Potvrđene su tako glasine koje se već nekoliko godina, otkako je zagrebački gradonačelnik počeo imati problema sa zakonom, mogu čuti po političkim kuloarima.

“Nakon izvršenih provjera, na osnovu podataka koje ste nam dostavili, utvrđeno je da je lice upisano u matične knjige rođenih i knjige državljana BiH u Grudama, po rođenju, odnosno da je državljanin BiH po porijeklu”, poručili su Indexu iz Ministarstva civilnih poslova.

U Zagrebu živi od 1974. godine

Milan Bandić rođen je 22. studenog 1955. u Grudama, u Bosni i Hercegovini, od oca Joze i majke Blagice. Po rođenju je dobio tadašnje jugoslavensko državljanstvo, od samostalnosti Republike Hrvatske ima hrvatsko, a u Zagrebu živi još od 1974. godine.

Iz Ministarstva civilnih poslova nisu nam mogli reći kada je Bandić stekao bosansko-hercegovačko državljanstvo, pozivajući se na zaštitu osobnih podataka. Činjenica je, pak, da je 2009. godine implicirao da ga nema.

Bandić 2009. na pitanje o državljanstvu BiH: To je rasističko pitanje

“Ja sam državljanin Hrvatske i bit ću hrvatski predsjednik. Vaše pitanje je rasističko”, bijesno je izgovorio Milan Bandić na pitanje o BiH državljanstvu 5. studenog 2009. godine u hotelu Tomislav na Sljemenu. Tek se bio otuširao i presvukao iz sportske odjeće u odijelo, na Sljeme je dotrčao Bikčevićevom stazom, i objavio da se kandidira za predsjednika. Više nego po ispadu bijesa to će jutro ostati zapamćeno po njegovoj izjavi da će za Hrvatsku raditi kao konj. Kasnije je pak počeo upotrebljavati frazu da će biti gradonačelnik Hrvatske.

BiH – omiljeno mjesto za bijeg hrvatskih osuđenika

Već je tada Bandić bio opterećen brojnim aferama, baratalo se brojkom od preko 200 kaznenih prijava koje leže u ormarima Državnog odvjetništva i USKOK-a. Bosna i Hercegovina i tada je, kao i sada, bila omiljeno mjesto za bijeg pred zakonom svima koji su mogli dokazati da s tom državom imaju ikakve veze. Pitanje o dvojnom državljanstvu je bilo više nego opravdano, i to ne samo zbog afera nego i zato što se kandidirao za predsjednika. No Bandić je, iako nije pouzdan izvor jer lakše laže nego što govori, tvrdio da ima samo hrvatsko državljanstvo i putovnicu. Usput, na nepoznati je način stekao hrvatsku diplomatsku putovnicu kojom puno lakše putuje izvan države i izbjegava detaljnije kontrole.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo