Nedjelja, 1 listopada, 2023

Potvrđeno: Trajno mlijeko Vindija ne zadovoljava zdravstvenu ispravnost

Preporučeno

Agencija za sigurnost hrane BiH zaprimila je obavijest Ureda za veterinarstvo BiH, prema kojoj je granična veterinarska inspekcija uzorkovanjem i laboratorijskim analizama utvrdila da proizvod “Sterilizirano, homogenizirano mlijeko s 2,8 % m.m.”, komercijalnog naziva “Trajno mlijeko” s rokom upotrebe do 24.05.2013. godine, proizvođača Vindija d.d. Varaždin, Republika Hrvatska, ne udovoljava propisanim standardima zdravstvene ispravnosti

mlijekoAgencija za sigurnost hrane BiH, u suradnji s nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj poduzela je sve potrebne mjere kako bi se osigurala visoka razina zaštite zdravlja potrošača u Bosni i Hercegovini.

U cilju poduzimanja daljnjih mjera zaštite zdravlja i interesa potrošača u Bosni i Hercegovini, Agencija je, kao kontakt tačka RASFF-a dana 01.02.2013. godine zatražila od nadležnih inspekcijskih organa BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH da nakon poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti dostave rezultate inspekcijske kontrole spornog proizvoda, te je o svemu, u skladu s procedurama EU RASFF-a upoznala nadležnu službu Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

Upravo se čita:  Uništava mozak i predstavlja “pogonsko gorivo” za rak: Poslije 40. godine izbacite ovu namirnicu

Prema informacijama kojima raspolaže Agencija za sigurnost hrane BiH, laboratorijskim analizama je utvrđeno da sadržaj aflatoksina M1 u navedenom proizvodu prelazi maksimalno dozvoljenu količinu propisanu Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 37/09), te će od strane granične veterinarske inspekcije narednih 10 pošiljki gore navedenog proizvođača biti podvrgnuto detaljnoj materijalnoj kontroli, uzorkovanju i zadržavanju pošiljki do dobijanja rezultata laboratorijskih analiza.

Upravo se čita:  Uništava mozak i predstavlja “pogonsko gorivo” za rak: Poslije 40. godine izbacite ovu namirnicu

Daljnji uvoz proizvoda u Bosnu i Hercegovinu iz navedenih objekata bit će dozvoljen tek nakon što 10 uzastopnih analiza budu u skladu sa važećim propisima u Bosni i Hercegovini.

Imajući u vidu da bi kao posljedica suše kukuruz ubran u žetvi 2012. godine, koji se koristi za ishranu životinja, mogao imati povećane količine mikotoksina u odnosu na propisane, Agencija je dana 04.12.2012. godine, nakon izvršene procjene rizika, uputila zahtjev nadležnim inspekcijskim organima BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH da sprovedu pojačane mjere kontrole zdravstvene ispravnosti kukuruza i proizvoda od kukuruza na prisustvo mikotoksina prilikom uvoza, u silosima mlinova, silosima fabrika za proizvodnju stočne hrane, skladištima i prometu do lanca maloprodaje sa posebnom pažnjom na eventualno prisustvo aflatoksina.

Upravo se čita:  Uništava mozak i predstavlja “pogonsko gorivo” za rak: Poslije 40. godine izbacite ovu namirnicu

Međutim, Agencija do danas od strane nadležnih inspekcijskih organa nije zaprimila obavijest da je prilikom inspekcijskog nadzora na tržištu Bosne i Hercegovine zatečen navedeni proizvod s povećanom količinom aflatoksina, priopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

(Fena)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

I Ramo Isak poslao poruku Dodiku: Iskoristi dane na slobodi, uživaj u bh. ljepotama

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da...

Možda vas zanima i ovo