Srijeda, 21 travnja, 2021

Potvrđeno: Vučićevim vakcinama ističe rok 29. marta! Evo šta kažu iz Agencije za lijekove

Autor:Raport.ba

Nemojte propustiti

Agencija za kontrolu lijekova i medicinskih sredstava završila je provjeru kvaliteta 5.000 vakcina Covishield/AstraZeneca koje je Srbija donirala Bosni i Hercegovini, potvrdio je za Raport Alija Uzunović, pomoćnik direktora za kontrolu lijekova ove Agencije.

„Kako smo i najavili, završeno je kliničko ispitivanje Covishield vakcina koje su stigle iz Srbije. Izdat je nalaz i svi parametri su u granicama certificiranja“, kaže Uzunović.

Međutim, vakcinama koje je u utorak u Sarajevo donio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, rok ističe 29. marta?! Ovo je, prema informacijama do kojih smo došli, utvrđeno je tek nakon prijema pošiljke. Pitali smo Uzunovića da li su vakcine kojima rok ističe za nešto više od tri sedmice sigurne?

„Tačno je da vakcinama rok ističe 29. marta, ali to nije nikakav problem. Kako je u pitanju samo 5.000 doza, koje su već odobrene za upotrebe, one će mnogo prije roka biti iskorištene za imunizaciju“, govori Uzunović.

U javnosti su se pojavile informacije kako je ispitivanje vakcina izvršeno na Institutu Torlak u Beogradu, međutim Uzunović ih oštro demantira.

„Ispitivanje je obavljeno u Sarajevu. Mi smo zaprimili uzorke vakcina i validnu dokumentaciju, evaluirali i izvršili ispitivanje u kontrolonom loboratoriju u Sarajevu. Nema razloga da se ispitivanje vrši negdje drugo, jer je naša kontrolna laboratorija članica evropske mreže laboratorija, na šta smo posebno ponosni“, decidan je Uzunović.

On se osvrnuo i na spekulacije da Covishield vakcina nije isto što i AstraZeneca vakcina.

„Covishield je brendirana vakcina AstraZenece koja se proizvodi u Indiji. Da je riječ o odličnoj vakcini, govori podatak da je Velika Britanija naručila desetine miliona ove vakcine iz Indije, a poznato je da Britanci imaju najviše vakcinisanih građana u Evropi. Ako je njima dobra inačica iz Indije, ne vidim zašto ne bi bila dobra i nama“, kaže Uzunović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Inicijativa Denisa Bećirovića: Hoće li općine zabraniti glorificiranje Ante Pavelića i Draže Mihailovića?

Bećirović u inicijativi, piše Klix.ba, poziva da se to uradi u interesu izgradnje mira, tolerancije, povjerenja, međusobnog poštivanja i...

Možda vas zanima i ovo