Petak, 24 ožujka, 2023

Povećanje plaća policajcima državnih agencija na čekanju

Nemojte propustiti

Ustavnopravna komisija PD PSBiH odgodila je raspravu o usklađenosti s Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, jer sjednici nije prisustvovao predlagač ovog zakona poslanik Šemsudin Mehmedović

Sjedinca Predstvničkog doma bit će održana sutra, ali bez ove tačke.

– Nisam mogao stići na Komisiju, jer sam imao zakazanu drugu u kojoj sam predsjedavajući, ali ja neću odsutati, već naredne sjednice mogli bismo imati ovaj prijedlog – kaže Mehmedović.

Inače, predloženim izmjenama policajcima u agencijama na državnom nivou bile bi povećane plaće, koje su neopravdano manje u odnosu na njihove kolege s nižeg nivoa.

Podsjećamo, policajci u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Direkciji za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) i Graničnoj policiji BiH, imaju plaće niže od primanja policajaca na drugim nivoima čak i do 500 KM, a ova nepravda mogla bi biti ispravljena zahvaljujući prijedlogu poslanika Šemsudina Mehmedovića koji je u parlamentarnu proceduru uputio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, piše novinska agencija Patria.

U razlozima donošenja ovog zakona Mehmedović je naveo da su policijski službenici zaposleni u agencijama za provedbu zakona prilikom donošenja Zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH oštećeni, obzirom da su im utvrđeni najniži koeficijenti bez platnih razreda za poslove sa istom stručnom spremom u odnosu na zaposlenike i državne službenike.

– S tim u vezi potrebno je pravednije utvrditi koeficijente za policijske službenike od čina policajac do čina glavni inspektor, odnosno izvršiti izjednačavanje koeficijenata policijskih službenika sa koeficijentima zaposlenika i državnih službenika – navodi se dalje.

Inače, prema važećem Zakonu u institucijama BiH zaposlenici za srednjom stručnom spremom imaju koeficijent od 1,40 do 1,60, a policijski službenik 1,29! Ovo u praksi znači da čak i sekretarica u nekoj instituciji ima veću plaću od policajca s državnog nivoa!?

– Imajući u vidu složenost, stresnost i opasnost policijskih poslova Savez sindikata policijskih organa u BiH predlaže izmjenu člana 18. Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, na način da se za policijske službenike od čina policajac do čina stariji narednik utvrde koeficijenti – policajac 1,40, stariji policajac 1,55, narednik 1,70, stariji narednik 1,90 – navodi se u prijedlogu.

Podsjećamo, povećanje plaća policajcima DKPT-a, SIPA-e i GP-a kako bi došli u ravan sa pripadnicima FUP-a, ali i MUP-a KS u junu 2016. obećao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ali i Dragan Mektić, ministar sigrunosti BiH. Od najavljenog zalaganja da plaće policajcima i na državnom nivou budu povećane ostao je samo nedovoljan trud i razočarenje među pripadnicima DKPT-a, SIPA-e i GP-a.

Tada je Vijeće ministara BiH 18. avgusta donijelo odluke o visini osnovice za obračun plate zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine i o visini regresa za godišnji odmor u institucijama Bosne i Hercegovine za 2017. godinu.

Visina osnovice za obračun plata utvrđena je u iznosu 475,69 KM, a regres u iznosu 300,00 KM, što znači da ostaju na nivou iz 2016. godine, u skladu s Politikom Vijeća ministara BiH o ograničavanju javne potrošnje na plate i naknade zaposlenih u institucijama BiH.

Ovo se odnosi i na policijske službenike, a kako saznaje Patria do povećanja plaća policajcima DKPT-a tada nije došlo, jer je jedan prijedlog sadržavao i povećanje plaća za činovane policajce, a što bi iziskivalo znatno veća budžetska izdvajanja.

U BIH najviše su plaćeni policajci, inspektori i direktor Federalne uprave policije, čija se primanja kreću u rasponu od 1.100 KM, koliko dobivaju policajci, pa do više od 4.000 KM, koliko primaju direktor i pojedini inspektori. Razlika u primanjima je i u kantonima, gdje se plaće kreću između 700 i 1.200 KM, dok pojedini komesari, poput onoga u Unsko-sanskom kantonu, primaju i do 3.600 KM.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Reakcija Refika Lende: HDZ i stranke okupljene oko Trojke pokušavaju ignorirati Ustav i time blokirati imenovanje Vlade FBiH

- Dalje ignorisanje Kluba Bošnjaka i mene kao potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda, izabranog na prijedlog tog Kluba, nije...

Možda vas zanima i ovo