Utorak, 16 kolovoza, 2022

Povećanje povrata PDV-a za 16,7 odsto

Nemojte propustiti

U BiH je za prvih pet mjeseci ove godine isplaćeno povrata PDV-a za 16,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine, što je rezultiralo manjkom prihoda od 37 miliona KM, navodi se u Izvještaju Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

pdv1U maju ove godine naplaćeno je 3,3 odsto više bruto prihoda od indirektnih poreza nego u maju prošle godine, ali je zbog većeg porasta povrata PDV-a rast neto prihoda od indirektnih poreza iznosio 2,8 odsto.

Pozitivna kretanja u maju dovela su do smanjenja dubioze kod prihoda od akciza, dok je kod neto PDV-a došlo do simboličnog smanjenja.

U maju ove godine zabilježeno je snažno povećanje naplate akciza na duvan od 14,8 odsto, na domaće derivate nafte od 34,1 odsto i grupaciju proizvoda koju čine alkohol, pivo, vino, alkoholna i bezalkoholna pića od 7,1 odsto.

Snažan porast prihoda od akciza na cigarete odnosi se uglavnom na cigarete koje su uvezene iz Hrvatske.

Odjeljenje za makroekonomsku analizu ističe da su ostvarena ranija predviđanja prema kojima će proizvođači cigareta iz Hrvatske, s ciljem zadržavanja tržišta BiH nakon ulaska u EU, primijeniti strategiju što dužeg odgađanja primjene carina.

S obzirom na visok udio cigareta iz Hrvatske u tržištu BiH može se očekivati da će gomilanje zaliha cigareta prije 1. jula dovesti do značajnog pada prihoda od akciza u narednih nekoliko mjeseci, navodi se u Izvještaju Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO BiH.

(Srna)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nevjerovatna Lana Pudar osvojila bronzu na EP-u u disciplini 100 metara delfin

Mlada Mostarka utrku je isplivala s vremenom 57.27. Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (16) nastupila je danas u finalu utrke...

Možda vas zanima i ovo