Subota, 16 listopada, 2021

Povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici: U Goraždu zasađene prve sadnice “Memorijalne šume 8372”

Nemojte propustiti

[wonderplugin_gallery id=”118″]

U mjestu Posestra kod Goražda danas su zasađene prve sadnice u okviru buduće „Memorijalne šume 8372“.

Projekat je, po ideji Muftijstva goraždanskog, pokrenut na 20. godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. i posvećen je žrtvama tog, najmasovnijeg zločina na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, prenosi Anadolu Agency.

“Tragajući za načinom kako obilježiti 20. godišnjicu genocida u Srebrenici, konsultirajući se sa puno ljudi, koristeći iskustva većih nacija nego što je naša, odlučili smo da pokrenemo projekat ‘Memorijalna šuma 8372’. Nakon Drugog svjetskog rata smo kazali ‘nikad više’, ali na žalost, svijet nije ništa naučio ni iz Srebrenice, kao što nije naučio ni iz Sirije, vjerovatno, neće naučiti ni iz Iraka, Ukrajine i mnogih drugih područja. Mi nećemo zaboraviti. Mi ćemo se sjećati. Ova ideja govori o životu, ona pokreće ponovo naša nadanja da možemo ovdje zajednički živjeti, izgraditi domovinu koja će biti dovoljno prostrana, u kojoj će biti dovoljno mjesta za sve njene ljude, narode, s obavezom da ipak kažemo još jednom: Nikad više nikome da se ne desi Srebrenica”, kazao je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Dodao je da će se projekat razvijati u narednih nekoliko godina s namjerom da “svako stablo zasadi po jedan čovjek”.

Prve sadnice u „Memorijalnoj šumi 8372“, osim goraždanskog muftije i predstavnika Medžlisa, zasadili su i zvaničnici Vlade i Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona i općina u sastavu Kantona.

Premijer BPK Emir Oković kazao je kako je projekat posvećen Srebrenici, ali i svim žrtvama proteklog rata.

“Sam naziv ovog projekta ima određenu simboliku, poruku. Naravno, mi moramo znati da je to simbol stradanja jednog naroda i zasigurno da takav projekat prevazilazi i onu osnovnu simboliku”, kazao je Oković.

Memorijalni park sadržavat će 8.372 sadnice jasena, kestena i smrče, koji će simbolično predstavljati žene djecu i muškarce stradale u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.

“Na mjestu gdje smo otpočeli sadnju predviđena je kapija na kojoj će pisati: ‘Park šuma 8372’, a od ulaza će se napraviti staze koje će simbolizirati brojeve 8.372, a u centru će biti simbol cvijeta sa 11 latica ruže koja podsjeća na 11. 7. 1995. godine kada se desio genocid u Srebrenici”, pojasnio je direktor Javnog preduzeća „Bosanskopodrinjske šume“ Kenan Kanlić.

Izgradnja memorijalnog kompleksa na brdu iznad Goražda, kako kažu organizatori, pravi zamah doživjet će na jesen.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo