Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Povodom 30 godina RTRS-a bit će prikazan intervju sa optuženikom za genocid u Srebrenici Milomirom Savčićem

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Prema optužnici, Savčić je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, pomagao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

U ovonedjeljnoj emisiji “Svjedočenja”, povodom 30 godina Republike Srpske, na RTRS-u bit će prikazan intervju sa optuženikom za genocid, Milomirom Savčićem, koji je nedostupan bh. pravosuđu.

Od 10. avgusta 2021. od kako je optuženik za ratne zločine Milomir Savčić iz Tužilaštva BiH pobjegao, nema odgovora vodi li se istraga o načinu bijega osumnjičenika za najteža krivična djela.

S druge strane gura se prst u oko žrtvama, kao i braniocima države BiH protiv kojih se dižu političke optužnice kakva je ona u slučaju Dobrovoljačka.

Podsjećamo, predsjednik Boračke organizacije RS-a Milomir Savčić bio je u Sudu BiH na ročištu za određivanje pritvora. Samo nekoliko sati poslije, osumnjičeni za genocid u Srebrenici više nije bio dostupan institucijama naše zemlje.

Njemu je ranije izrečenim mjerama zabrane oduzet pasoš Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, kao i lična karta te mu je izrečena zabrana napuštanja boravišta i putovanja.

I dok lagano u zaborav letargične javnosti i indolentne vlasti pada bijeg Savčića imamo novi slučaj gdje se ponovo Srbija javlja kao toplo utočište za ratne zločince, dok će sada će ga veličati i na javnom servisu?

Inače, Savčić se nalazi u Srbiji gdje uživa u slobodi.

Podsjećamo, Sud BiH je 13. januara 2020. godine potvrdio optužnicu u predmetu Milomir Savčić, kojom se optuženi tereti da je počinio krivično djelo genocid. Prema optužnici, Savčić je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, pomagao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Optužnicom se tereti da je u Potočarima pomagao u prisilnom transportu nekoliko hiljada bošnjačkih civila, učestvovao u izdvajanju muškaraca iz grupe civila, te da je odvodio muškarce koji su bili u krugu Cinkare kojima se od tada gubi svaki trag. On je prvi koji se u vrijeme optuženja za genocid u Srebrenici nalazio na teritoriji Srbije.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Hoće li doći do rasta kamatnih stopa u BiH? Evo šta kažu iz Centralne banke

Prema posljednjim raspoloživim podacima Centralne banke BiH na kraju marta 2021. godine ukupni depoziti stanovništva iznosili su 13,78 milijardi...

Možda vas zanima i ovo