Subota, 1 travnja, 2023

Pozadina prodaje ‘Gulenovih škola’ u BiH: Kako je Islamska zajednica htjela ‘uvakufiti’ imovinu od 60 miliona eura?

Nemojte propustiti

Bosna Sema institucije otkazale su ponuđenu saradnju s Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini (IZ BiH), te su umjesto uvakufljenja, odnosno poklanjanja imovine vrijedne 60 miliona eura, postigli dogovor s američkom kompanijom US Global Invest LLC, piše Radio Slobodna Evropa.

IZ BiH u svom je saopštenju navela kako su “bili spremni da ovaj proces uspješno privedu kraju na zadovoljstvo učenika, studenata, njihovih roditelja i cijele društvene zajednice”.

Prestanak saradnje dogodio se desetak dana nakon što je u ovu instituciju ušla revizorska kuća koja je, trebala procijeniti poslovanje, kako bi uvakufljenje bilo i provedeno, stoji u saopštenju IZ BiH.

“U procesu pregovora sa rukovodstvom ‘BOSNA SEMA-e’ pokazalo se da je riječ o velikoj i vrijednoj imovini u kojoj je vršen veliki finansijski promet, te je Islamska zajednica procijenila da je nužno uvesti ovlaštenu revizorsku kuću, čiji bi revizorski nalaz bio osnov za dalji proces preuzimanja imovine i institucija ‘BOSNA SEMA-e’ “, navodi se takođe u saopštenju IZ BiH.

Institucije koje se dovode u vezu s pokretom FETO na čijem je čelu kontroverzni imam Fetulah Gulen, a kojih u BiH ima 15, uključujući i Burch univerzitet otišle su u ruke kompaniji, prvenstveno okrenutoj ulaganju u energetske projekte, tehnologiju i proizvodnju, kako to bar stoji na njihovoj zvaničnoj web stranici.

Naprasno prekidanje saradnje s Islamskom zajednicom u BiH koju su inicirali iz Bosna Sema rukovodstva, može imati veze i sa finansijskim problemima u koje je, kako je potvrdio i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, zapala ova institucija.

“Mi imamo informaciju da se u tim školama finansijski dešava dosta problema”, navodi Crnadak.

Podsjetimo, nakon pokušaja vojnog udara u Turskoj, turske vlasti indirektno na pojedine bh. zvaničnike vrše pritisak da se ove institucije zatvore, mada Crnadak to negira.

“Nisu bili nikakvi posebni zahtjevi. Oni smatraju da se radi o organizaciji koja je opasna. Upozoravaju na njih sve zemlje, pa tako i BiH. Razgovarali smo o tome. Znate da je to jednim dijelom na kantonalnom, jednim na entitetskom nivou. Uglavnom, naš je stav da pratimo šta se tu dešava, da budemo u kontaktu s Turskom, ali nikakvog posebnog pritiska, niti nekih posebnih obećanja, nije bilo”, ističe bosanskohercegovački šef diplomatije.

Međutim, bivši učenici tzv. Gulenovih škola, te ugledni intelektualci, upozoravali su da bi preuzimanjem ovih škola postojala opasnost da se ta ideologija infiltrira u Islamsku zajednicu. Na oprez je svojevremeno u medijskim istupima upozorio i profesor arapske književnosti i filologije Esad Duraković.

“Ti ljudi, te sekte, djeluju ponajviše preko škola, raznoraznih instituta, kulturnih centara, dakle institucionalno. Gulenova organizacija, ako je tako mogu nazvati, već je uveliko zakoračila u naš prostor, a da mi, na žalost, kao i u mnogim drugim slučajevima nismo osvješteni, ne gledamo daleko i ne vidimo budućnost. I onda će doći do konflikata između ovih tradicionalnih bošnjačkih muslimana i ovih ekstremnih. Oni su tu u jednoj zavjereničkoj akciji. Prema tome, postoji opasnost da se djeluje na taj način, preko institucija i ta vrsta djelovanja je najopasnija”, riječi su Durakovića.

Novi investitori su naveli kako s jednom uglednom američkom obrazovnom institucijom planiraju pokrenuti akademsku saradnju koja treba rezultirati dobijanjem dvojnih diploma, te da će to unaprijediti obrazovni sistem u BiH.

S druge strane, iz Bosna Sema institucija naveli su kako nova vlasnička struktura ni u kom pogledu neće uticati na plan, program i prirodu postojećih naučno-obrazovnih procesa.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo