Četvrtak, 7 srpnja, 2022

“Poziv Mladena Grujičića na otcjepljenje RS-a je kap koja je prelila času, otvaramo novu stranicu našeg djelovanja”

Nemojte propustiti

Sadik Ahmetović navodi da je borba za Srebrenicu bila kontinuirana i stalna, često s kompromisima u nadi da će se društvo u RS-u demokratizirati.

Kako je naveo Sadik Ahmetović, predsjednik Izbornog štaba inicijative “Moja adresa: Srebrenica”, poziv načelnika Srebrenica Mladena Grujičića na otcjepljenje Republike Srpske je kap koja je prelila času i koja će sigurno otvoriti novu stranicu u političkom djelovanju Bošnjaka u Srebrenici okupljenih u navedenu inicijativu.

– Godinama Bošnjaci u RS-u i Srebrenici trpe ogromnu nepravdu, diskriminaciju i progon od institucija RS-a, od zabrane na materinji bosanski jezik, policijskih progona, nepoštivanja presuda međunarodnih sudova, prisluškivanja i presretanja razgovora, negiranja genocida, a poziv iz Srebrenice iz grada koji je bio pod zaštitom UN-a i u kojem je počinjen zločin genocida nad Bošnjacima da RS treba krenuti putem otcjepljenja daju nam u potpunosti za pravo kao i našu moralnu obavezu da otvorimo novu stranicu našeg djelovanja i postavimo pitanje: imali li uopće svrhe nakon ovoga izlaziti na ponovljene izbore i učestvovali u prividnoj demokratiji, navodi Sadik Ahmetović.

On dalje navodi da je borba za Srebrenicu bila kontinuirana i stalna, često s kompromisima u nadi da će se društvo u RS-u demokratizirati.

– Nažalost, stanje Bošnjaka u RS-u je iz dana u dan sve gore i sa sigurnošću možemo kazati da nam prijeti i sami biološki nestanak na prostoru manjeg entiteta. Nedavni primjeri formiranja vlasti bez Bošnjaka u Bratuncu ,Foči, Vlasenici i drugim mjestima gdje su Bošnjaci bili većina i odakle su protjerani i gdje su izvršeni masovni zločini, danas im se ne dozvoljava političko djelovanje kako bi mogli zaštiti povratnike Bošnjake kroz institucije općina. Ovo je posljednja faza da se sada u miru politički eliminišu Bošnjaci, a što bi u konačnici rezultiralo i potpunim nestanakom Bošnjaka u RS-u, navodi Ahmetović koji u ime inicijative “Moja adresa Srebrenica” poziva domaće i međunarodne institucije u našoj zemlji da se otvori dijalog i nađu rješenje o posebnom statusu općine Srebrenica.

Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” poziva sve domaće i međunarodne institucije u našoj zemlji da se otvori dijalog i nađe rješenje o posebnom statusu općine Srebrenica u okviru Ustava BiH i izmjenama Izbornog zakona za općinu Srebrenica baziranim na popisu prije genocida koji će trajno definirati poziciju Srebrenice u okvirima ustava i time zadovoljiti minimum pravde potrebne za bolje odnose svih građana općine Srebrenica i ukupne odnose u našoj zemlji, poručuje Ahmetović.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ograničenje izvoza daje rezultate, cijena peleta snižena

Iz kompanije "Drvosječa" očekuju da će u budućim sedmicama uspjeti dogovoriti daljnje snižavanje cijena. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je...

Možda vas zanima i ovo