"Pozivam gradonačelnika Skaku da se uslika sa dozvolom za izgradnju Vidikovca" | | Bh-index

“Pozivam gradonačelnika Skaku da se uslika sa dozvolom za izgradnju Vidikovca”

Politika    Datum: 14.06.2019.    
Autor: Redakcija

Abdulah SkakaDamir Filipović, ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo, pozvao je gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skaku da, kao što se slikao pored idejnog rješenja, uslika se i pored dozvola za građenje Vidikovca na Trebeviću.

“Nije da ne znam odgovore na pitanja koja smo uputili, nego želimo da uvaženi gradonačelnik javnosti kaže kako su dobili dozvole.

Vlast i nosioci javnih funkcija trebaju biti za primjer građanima u poštivanju pozitivnih pravnih propisa, procedura i nikako ne smiju dopustiti izlete zbog politikanstva.

Ukoliko posjeduju dozvole, odgovorno tvrdim da su u suprotnosti sa Zakonom o prostornom uređenju KS, u suprotnosti sa aktima koji su proizašli na osnovu ovog Zakona.

Odluka o pristupu izrade Prostornog plana Trebević u članu 23. stoji:

(1) Do donošenja plana utvrđuje se režim zabrane građenja na prostoru koji je obuhvaćen planom.
(2) Izuzetno se može vršiti intervencija u prostoru u funkciji zaštite i sprečavanja dalje degradaci prostora, a na osnovu podataka nekon formiranja prostorne osnove i analize stanja i ocjene mogućnosti prostornog razvoja, o ćemu Nosilac izrade Plana daje stručno mišljenje.

OBZIROM DA NIJE DONESENA NI PROSTORNA OSNOVA, za ishodovanje dozvola nije dovoljno ni mišljenje.

Ukoliko je neka institucija ili organ izdao dozvole za gradnju Vidikovca, smatram da treba postupiti u skladu sa članom 79. ZAKONA O PROSTORNOM UREĐENJU KS, te pozivam da rješenje proglasi ništavnim do donošenja planske dokumentacije”, navodi ministar Filipović.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.