Petak, 3 prosinca, 2021

Njemačka će od 15. juna ukinuti posebne kontrole i potpuno osloboditi svoje granice: Evo ko će ipak morati u 14-dnevni karantin po ulasku

Nemojte propustiti

Prema Ministarstvu unutarnjih poslova Njemačke, popuštanje mjera na granicama je rezultat pozitivne epidemiološke situacije. Međutim, ako se broj novih infekcija u susjednim regijama naglo poveća, ponovno će se uvesti intenzivne granične provjere.

Provjere na granicama Njemačke od ovog vikenda trebale bi biti značajno ublažene, dok će granična kontrola koja je uvedena zbog korona krize u potpunosti biti ukinuta od 15. juna na njemačkim granicama.

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer rekao je na konferenciji za novinare da se od sredine idućeg mjeseca može ponovo očekivati slobodan prijelaz preko granica. Preduvjet za oslobađanje granica jeste svakako da se nastavi trend pada novih infekcija koronavirusa, piše Spiegel.

Prije juna bi mogli biti oslobođeni granični prijelazi iz Luksemburga. Njemačka je također spremna osloboditi njemačko-danske granice “čim Vlada Danske provede konsultacije sa susjednim zemljama”. Granice Njemačke sa Francuskom, Austrijom i Švicarskom će ipak biti otvorene od 15. juna. To je dogovoreno u razgovorima s ovim zemljama, kazao je Seehofer.

Prema Ministarstvu unutarnjih poslova Njemačke, popuštanje mjera na granicama je rezultat pozitivne epidemiološke situacije. Međutim, ako se broj novih infekcija u susjednim regijama naglo poveća, ponovno će se uvesti intenzivne granične provjere.

Proteklih dana Seehofer je sa svojim kolegama u susjednim zemljama i s premijerima pograničnih saveznih država razgovarao o detaljima postepenog povratka ka uobičajnom nadzoru granice. Ministarstvo vjeruje da bi se 14-dnevni karantin za sve koji uđu u Njemačku trebao odnositi samo na ljude koji su ranije bili u trećim zemljama.

Podsjećamo, Njemačka je 16. marta uvela ozbiljne kontrole na granicama s Danskom, Luksemburgom, Francuskom, Austrijom i Švicarskom. Od tada u zemlju mogu ući samo oni koji imaju valjan razlog za prelazak granice (medicinske sestre, državljani EU koji se vraćaju u svoju domovinu i sl.).

Kako je Ministarstvo dalje naglasilo, svi granični prijelazi u Njemačoj mogu se ponovno koristiti od subote, uz posebne kontrole, dok se potpuno oslobađanje granica očekuje od 15. juna.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dačić: Meni je uvijek bliži naš brat po krvi ovdje nego bilo koji specijalni izaslanik, prošlo je vrijeme kada se pitanje Balkana rješavalo vojno

Dačić smatra da je omalovažavanje srpskog naroda prešlo svaku granicu. Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom imenovanja specijalnog...

Možda vas zanima i ovo