Nedjelja, 28 studenoga, 2021

Objavljeni detalji: Koliko je “Srebrena malina” platila kompaniji “Fly Bosnia” za prijevoz respiratora iz Kine

Nemojte propustiti

Dok traju provjere kako je “Srebrena malina” (firma koja se bavi uzgojom malina) uvezla opremu pa tek naknadno dobila odobrenje Agencije za lijekove polako se otkriva ko je sve profitirao od ovog posla.

Uoči sutrašnjeg sastanka u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), na kojem će državni i kantonalni tužioci i čelnici Agencije za javne nabavke formirati operativni tim koji će ispitati spornu nabavku 100 respiratora, polako izlaze na vidjelo i druge nelogičnosti.

Iza ove nabavke, vrijedne 10,5 miliona KM, stoji kompanija “Srebrena malina” iz Srebrenice u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića. Za sada nikome nije jasno kako je firma koja se bavi proizvodnjom voća i povrća, uopće dobila ovaj višemilionski posao.

Odgovore na ova pitanja u narednim danima morat će dati bh. pravosuđe i objasniti da li su ovi uređaji precijenjeni.

Foto: Fena

No, dok traju provjere kako je “Srebrena malina” uvezla opremu pa tek naknadno dobila odobrenje Agencije za lijekove, na kojima će, kako saznajemo, raditi pet tužilaca i još toliko istražitelja, polako se otkriva ko se sve ugradio u ovaj posao.

Osim što nije do kraja razjašnjeno kako je firma “Sono Medical” izabrana da provjeri kakvi su aparati uvezeni ni koliko su dobili novca za ovu radnju, kompanija “FlyBosnia”, koja je do sada prevezla 80 respiratora, dobila je stotine hiljada maraka za ovu uslugu.

Prema nezvaničnim podacima koje je “Avaz” dobio iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, prijevoz iz Pekinga u Sarajevo koštao je 298.000 KM (150.000 eura). Toliko je Hodžić po carinskoj fakturi platio usluge prijevoza ovoj aviokompaniji.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik o mogućim sankcijama: Pa šta, ja ih već živim, nisam bio tamo 10 godina

Za Ameriku je rekao da se “ponaša kao kauboj koji razvaljuje Dejtonski sporazum onako kako njoj odgovara” Milorad Dodik, član...

Možda vas zanima i ovo