Poznati novi detalji o najvišoj zgradi u Sarajevu: Evo šta će se sve nalaziti u Avaz Ski Toweru! | | Bh-index

Poznati novi detalji o najvišoj zgradi u Sarajevu: Evo šta će se sve nalaziti u Avaz Ski Toweru!

Biznis> Ekonomija    Datum: 30.01.2020.    
Autor: BiznisInfo

Foto: AvazPoslovni apartmani predviđeni su od 34. do 37. sprata. Na 38. i 39. spratu nalazit će se penthouse apartmani, dok je 40. sprat tehnička etaža.

Općina Centar ranije ovog mjeseca usvojila je Odluku o usvajanju izmjena i dopuna urbanističkog projekta “Centrotrans – Alhos” – I faza, i Odluku o provođenju tih izmjena.

Ovim odlukama omogućena je izgradnja najviše zgrade u Sarajevu, novog Avazovog tornja. BiznisInfo donosi detalje o ovoj zgradi.

Prema ovim odlukama toranj će imati prizemlje plus 40 spratova, ukupne visine 151,35 metara. Kada se tome doda antena, ukupna visina će biti 181,86 metara, pa će ovaj objekat biti najviši u regionu.

Prema ovom planu, u prizemlju će se nalaziti recepcija, a na prva dva sprata restorani. Potom slijede tehnički dio i sale. Od petog do osmog sprata predviđeni su poslovni apartmanti, 10 jedinica po etaži. Od osmog do 23. sprata također su predviđeni poslovni apartmani, ali nešto manji broj po spratu.

Zanimljivo je da će se od 24. do 33. sprata nalaziti hotelske sobe.

Poslovni apartmani predviđeni su od 34. do 37. sprata. Na 38. i 39. spratu nalazit će se penthouse apartmani, dok je 40. sprat tehnička etaža.

Kako se navodi u odluci, na građevinskoj parceli može se graditi novi objekat sa hotelskim kapacitetima i poslovnim apartmanima.

Spratnost nadzemnih etaža objekta planirani su do P+40. Utvrđena visina najvišeg dijela objekta se može povećati samo u slučaju potrebe za postavljanjem antenskog tornja.

U cilju postizanja što racionalnijeg i ekonomičnijeg rješenja, iznad izvedene garaže moguća je realizacija i dodatnih etaža (do P+7 i max netto površine do 2.555 m2) za potrebe parkiranja, kako bi se zadovoljio zakonom propisan broj parking mjesta za novoplanirane sadržaje.

Poslovni sadržaji se mogu pretvarati u stambene prostore (max 20% ukupnog BGP-a).

Podsjetimo, grupacija Avaz predstavila je ranije ove godine i to tokom trajanja Sarajevo Business Foruma investicioni projekat vrijedan 100 miliona eura – Avaz Ski Tower.

Izvor: BiznisInfo


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.