Petak, 17 rujna, 2021

Prava istina o dadiljama “preko grane”: Studentice maštaju o brdu love za čuvanje djece, a evo šta im zaista sve traže

Nemojte propustiti

Studentice iz regiona često dođu na ideju (neke od njih ih i ostvare) da jedan dio godine provedu u nekoj evropskoj zemlji čuvajući djecu za lijep novac kojim bi ovdje potom kupovale krpice, plaćale stan, možda došle i do auta.

Međutim, istina je obično dijametralno suprotna, ne samo što ne uspiju da zarade skoro ništa, već im po dolasku u neku porodicu natovare toliko posla da na kraju mogu samo da padnu u krevet i san.

Jedan oglas objavljen u australijskom listu poprilično je ustalasao javnost jer je u njemu navedeno šta sve jedna mlađa bejbisiterka mora da radi i za kakav poražavajući honorar.

– Mi smo porodica iz Balmejna koja traži bejbisiterku za djecu poslije škole za 20 dolara po satu. Od osobe koju angažujemo očekujemo da bude s našom djecom od 14.45 do 18.15 sati četiri puta nedjeljno. Djeca nam imaju četiri i osam godina. Treba nam osoba koja posjeduje vozačku dozvolu kako bi svojim autom pokupila djecu poslije škole i iz vrtića. Ta osoba mora imati savršeno znanje engleskog jezika kako bi našem starijem djetetu pomagala oko domaćih zadataka. Potrebno je da umije da kuha kako bi im pripremala večeru i užinu, zatim da šeta našeg psa, kao i da vodi računa da je kuća uredna i da ništa od stvari nije razbacano – stoji u oglasu, prenosi News.com.au.

To nije sve. Potrebno je da kandidatkinja ima potreban certifikat o čuvanju djece i pružanju prve pomoći a prednost je ako zna još neki strani jezik kako bi starije dijete moglo da ga što prije uči.

Društvene mreže u Australiji su se usijale od komentara jer je ovakva zarada za njihov područje i standard, kako kažu, “smiješna”:

– Malo li je? Sve sve, ali i pas na sve to? Za 25 australijskih dolara? Da li ste vi ljudi normalni? – jedan je od komentara.

– Kako misle da ta djevojka sve postigne za manje od četiri sata dnevno – glasi drugi komentar.

Navedeni primjer je klasičan u ovoj oblasti poslovnih angažmana. Užasno mnogo se traži za nerealno mali novac.

Djevojke iz regije nerijetko navode da im u Austriji, Nemačkoj ili Danskoj recimo za samo 300-400 eura mjesečno natovare toliko obaveza da im se život smuči.

Moraju da čuvaju djecu, kuhaju, spremaju kuće i takođe ili šetaju psa ili da prave društvo najstarijim ukućanima. Pritom, ne smiju da koriste svako kupatilo u stanu, a u frižideru imaju poseban odjeljak sa hranom samo za njih.

Vrlo ponižavajuće, zar ne?

Ima i još gorih primjera koji samo potvrđuju priče da je bejbisiting postao jedan od onih poslova koji se sve više izbjegava.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik Bosnu i Hercegovinu ne smatra svojom državom, a plaću prima od novca bh. građana

Milorad Dodik, ne propušta priliku da se odriče BiH. Iste one zemlje u kojoj živi, gdje mu je imovina...

Možda vas zanima i ovo