Srijeda, 6 srpnja, 2022

Prava ludnica, malinari zadovoljno trljaju ruke: Maline u BiH dostižu nevjerovatnu cijenu, evo za koliko ih otkupljuje firma iz Kiseljaka

Nemojte propustiti

Ovogodišnji rod malina ipak nije onakav kakav su proizvođači očekivali jer je loše vrijeme u februaru i martu utjecalo na ovogodišnji prinos.

Otkupne cijene maline gotovo svakodnevno rastu i dostižu nevjerovatne iznose. Kompanija Orange Plus iz Kiseljaka je u novoj obavijesti kooperantima objavila nove cijene koje premašuju 6 KM po kilogramu.

Ovaj otkupljivač nudi 6,45 KM po kilogramu za sortu Miker sa uključenim PDV paušalom i prevozom, a 6 KM bez paušala i prevoza, te 6,135 KM po kilogramu za sortu Vilaamet sa PDV-a paušalom i prevozom, a 5,70 KM bez PDV paušala i prevoza.

Kada se prisjetimo da su prije dvije-tri godine otkupne cijene maline pale na 1 KM po kilogramu zbog čega su mnogi napustili ovaj vid proizvodnje, sadašnje cijene izgledaju fantastlčno.

Cijenu maline diktira tržište, a prema saznanjima proizvođača razlog za više cijene je podbačaj berbe u Poljskoj i Čileu.

Ovogodišnji rod malina ipak nije onakav kakav su proizvođači očekivali jer je loše vrijeme u februaru i martu utjecalo na ovogodišnji prinos.

Ipak, kvalitet je, kako tvrde, jako dobar.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Jako nevrijeme praćeno gradom napravilo haos: “Led je pobio sve što sam zasijao”

Mještanin Podromanije Radomir Ponjarac rekao je da je grad u ovom selu prekrio puteve i zabijelio se na imanjima. Olujno...

Možda vas zanima i ovo