Četvrtak, 25 travnja, 2024

Sarajka nasjela na internet prevaru, poslala novčani bon prevarantu

Autor:Akta.ba

Preporučeno

“Bila sam u blizini kioska i odmah kupila bon. Nakon toga sam mu poslala sliku istog. Nisam puno ni pitala, niti mi je bilo čudno i mislila sam da možda treba nekom od njegovih kolega”, pojašnjava.

Prevare putem društvenih mreža nisu rijetkost i uglavnom znamo kako da se zaštitimo. No, koliko god bili svjesni opasnosti, prevaranti ne odustaju u svojim namjerama. Trude se iskoristiti svaki trenutak nepažnje i tako ostvariti cilj.

Upravo taj trenutak nepromišljenosti bio je dovoljan da V.J., iz Sarajeva nasjedne na prevaru.

“Dodao me mamin rođak iz Zagreba na Instagramu, a zapravo je bila riječ o lažnom profilu. Vidjela sam da prati članove moje obitelji. Tu iskreno govoreći nastupam naivno, ne razmišljajući o mogućnosti da je neko napravio lažni profil. Jednostavno, nije mi to bilo na umu”, ispričala je V.J. za Akta.ba.

Osoba sa lažnog profila je pitala V.J. gdje se nalazi trenutno. Odgovorila je da je u Sarajevu. Nakon toga je zamolio da mu uradi jednu uslugu. Ta usluga se odnosila na kupovinu x Bona u vrijednosti 50 KM na kiosku.

“Rekao je da čim se vidimo dati će mi taj novac i častiti me. Ja sam mu rekla da sutra dolazim u Zagreb. Dogovorila sam s njim mjesto i vrijeme sastanka, jer se svakako dugo nismo vidjeli. Bila sam u blizini kioska i odmah kupila bon. Nakon toga sam mu poslala sliku istog. Nisam puno ni pitala, niti mi je bilo čudno i mislila sam da možda treba nekom od njegovih kolega”, pojašnjava.

Upravo se čita:  Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH: Najstarija Derviša (87), a najmlađi petogodišnji Ensar

Da je u zabludi posumnjala je nakon što joj je prevarant kazao da uništi papir X bona koji je ostao kod nje.

“Iako mi je to bilo čudno i dalje mi je bilo nedovoljno značajno. Ipak, nekoliko minuta poslije u porukama na Instagramu sam vidjela da tog profila nema. Tačnije taj kontakt me blokirao ili je izbrisao svoj profil”, dodala je.

Tada joj je bilo jasno da nešto nije uredu, jer zašto bi je neko dodao pa odmah obrisao profil?

“Otišla sam na Facebook profil moga rođaka i vidjela njegovu objavu u kojoj upozorava ljude da se javlja neko u njegovo ime i traži novac. To upozorenje sam prekrasno vidjela. Poslala sam mu poruku. Nazvao me. Ispričao mi je kako ga cijelo jutro ljudi zovu i isto govore. Ta osoba (ili možda osobe) je u Hrvatskoj također tražila bon u protuvrijednosti cca 50KM, odnosno 200 kuna. Neke su osobe nasjele, neke ne. Sve ovisi koliko je nekome čudno zašto se baš toj osobi javlja”, pojasnila je i dodala:

“Kao što sam rekla, ja sam mislila treba mu usluga iz BiH, a tu ne zna puno ljudi. Nekom je zasigurno moglo biti čudno zašto se baš njemu javlja. Meni nije u tom trenutku. Ono što je interesantno jeste da se svima javlja na isti način, sa pitanjem “gdje si ti sad?”. Očito je bio pripremljen i na osobe iz Bosne i Hercegovine”.

Upravo se čita:  Mogućnost davanja plaće "na ruke" zbog nekoliko pojedinaca u RS-u doprinijet će bujanju sive ekonomije

X bon služi za elektronskih prepaid dopunu i ostale srodne proizvode, processing, online dopunjavanje prepaid mobilnih računa, online igre na sreću, online kupovinu i prodaju proizvoda i usluga.

Za šta prevaranti najčešće koriste X bon pitali smo policiju.

“Prevare koje se tiču pomenutog “X bona” se najčešće koriste za uplatu na račun koji je već otvoren u nekoj od kladionica, te na taj način vrše uplatu ili podižu novac putem navedenog računa”, kazao je Emil Sućeska, portparol Federalne uprave policije.

Nakon što je shvatila da je prevarena pravnica iz Sarajeva je kontaktirala predstavništvo X bona, ali bilo je kasno.

“Odmah sam kontaktirala predstavništvo xBona (sistemx). Kako nisam mogla naći broj telefona na internetu, poslala sam mail. Odgovor je brzo uslijedio. Provjerili su broj sa bona i rekli da je potrošen na wwin kladionicu. Naveli su vrijeme (ne znam je li online ili uživo, ali pretpostavljam online) . Rekli su mi s obzirom na to da je riječ o prijavi da obavijestim policiju. Kako sam za nekoliko sati trebala krenuti na put, nisam imala vremena da odem u policiju, ali je rođak obavijesti policiju u Hrvatskoj”, ispričala je.

Upravo se čita:  SIPA u Mostaru uhapsila Harisa Behrama, vlasnika kompanije Gold Product

Kako građani ne bi nasjedali na prevare iz policije savjetuju da se zaštite.

“Građani treba da vode računa o ličnoj zaštiti na internetu u smislu kvalitetne zaštite svojih računa (na društvenim mrežama, elektronske pošte i dr.). Treba da paze da ne postanu žrtve phishinga. Odnosno da vode računa kada kupuju putem internet. U tom segmentu treba da preduzmu mjere na svojoj zaštiti i zaštiti svojih računa (dupla autentifikacija prilikom pristupanja, primanje obavijesti ukoliko se njihovom računu pristupa sa novog uređaja i drugo).“, istakao je portparol Federalne uprave policije.

V.J. smatra da mediji i policija imaju ključnu ulogu kada je u pitanju sprečavanje prevara.

“To je ono što sam razgovarala i s rođakom. Svi smo svjedoci čime nas mediji truju i kakve vijesti objavljuju. Osoba čije ime se koristi je u gorem položaju. Ipak se neko javlja s vašom slikom i u vaše ime. Prenošenje ove i ovakvih priča može imati za posljedicu sprječavanje nasjedanja suprotne strane ubuduće. I na tome se vama kao mediju zahvaljujem. Nadam se da ćemo nekome poći da ne nasjedne na isto“, zaključila je V.J. .

Čak i kada vam se javi neko koga poznajte nije zgoreg da provjerite prije nego mu učinite uslugu. Iako djeluje banalno svi možemo biti prevareni zbog trenutka nepažnje.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Put novca od Dubajija do BiH: Za šta Tužilaštvo zapravo sumnjiči influenserku Adnu Helić

Adna Helić, bh. influenserka, koja je uhapšena u akciji "Black tie 2", osumnjičena je da je sarađivala sa narkokartelom...

Još vijesti za vas