Subota, 12 lipnja, 2021

Praznici su pred nama: Pročitajte nekoliko savjeta za sigurno putovanje automobilom

Nemojte propustiti

Ako niste zamijenili zimske gume, učinite to što prije, jer su temperature sve više, i potrebno je da vaš četvorotočkaš ima ljetne pneumatike kako biste osigurali bezbjednost, ali i racionalniju potrošnju goriva.

Bez obzira na to da li ste na put krenuli sami, sa nekim dobrim prijateljima, ili koristite školski raspust vaše djece da odete negdje porodično, treba da budete sigurni da će vas vaš automobil sigurno odvesti na odredište.

Evo nekoliko savjeta kako da brzo i lako provjerite da li je vaš “ljubimac” na 4 točka spreman za planirano putovanje:

1. Obavezna dokumentacija

U zavisnosti od toga da li obilazite Srbiju ili putujete u inostranstvo, budite sigurni da kod sebe imate spremnu svu potrebnu dokumentaciju.

Pored obavezne saobraćajne i vozačke dozvole, izvan naše zemlje biće vam potrebni različiti papiri, poput ovlaštenja ukoliko niste vlasnik vozila, međunarodne dozvole ili putnog osiguranja.

Ako ste putovanje ograničili samo na našu zemlju, provjerite da li imate Evropski obrazac o saobraćajnoj nesreći, za svaki slučaj.

2. Ulje i tečnosti u automobilu

Ovaj korak ne zahtijeva mnogo vremena. Prvo i najvažnije je proveriti ulje u motoru. Izvucite metalnu šipku za kontrolu ulja, obrišite je, a zatim je vratite nazad na svoje mesto. Ponovo je izvadite i provjerite nivo ulja.

Previše ulja, kao i premalo, podjednako može štetiti radu motora. Naravno, sve ovo možete da provjerite i u obližnjem servisu.

Za bolju preglednost neophodno je da imate dovoljno tečnosti za čišćenje stakala, potrudite se da uvijek ponesete i rezervu u gepeku.

Sljedeća stavka je hladnjak, u njemu se nalazi rashladna tečnost za motor, najčešće je to mješavina vode i antifriza. Idealna proporcija ovih elemenata je 50:50.

3. Pritisak u gumama

Samo pravilno napumpane gume učiniće vaše putovanje udobnim, spriječiće habanje gazećeg sloja i na kraju uštedjeti gorivo.

Međutim, poražavajuća je informacija da je približno 40% svih slučajeva otkazivanja gume prouzrokovano upravo nedovoljnim pritiskom.

Kako bi riješila ovaj problem, proizvođača guma Continental svojevremeno je razvio sistem za nadzor pritiska u pneumaticima (TPMS) koji radi na principu senzora na točkovima i kočnim sistemima.

TPMS kontinuirano prati pritisak u realnom vremenu i u slučaju pada ispod bezbjednog praga šalje upozorenje vozaču da preduzme adekvatne mjere.

Softver je toliko precizan da nakon procjene prikupljenih podataka može da izračuna tačnu brzinu gubljenja pritiska. Na primjer, ako su pneumatici u vozilu ispumpani za samo 0,3 bara, vozilo troši 1,5 odsto više goriva, a takođe emituje veću količinu CO2.

Bez obzira na to da li automobil dolazi sa TPMS opremom ili ne, savet je da pritisak provjeravate jednom u dvije do četiri sedmice.

Očitavanje se vrši kada su gume hladne, odnosno kada je automobil bio u stanju mirovanja najmanje tri sata.

4. Centrirani trap i rotacija guma

Ako niste zamijenili zimske gume, učinite to što prije, jer su temperature sve više, i potrebno je da vaš četvorotočkaš ima ljetne pneumatike kako biste osigurali bezbjednost, ali i racionalniju potrošnju benzina.

Sa druge strane, rupe na putevima ili slučajni udarci u ivičnjak mogu da dovedu do disbalansa prednjeg trapa, ali i da oštete vaše gume.

Takođe, pogrešno podešeni točkovi dovode do neravnomjernog ili prekomjernog habanja gazećeg sloja i taj problem može da vam riješi jedino mehaničar.

Potrudite se da redovno rotirate gume na vozilu, jer će to doprinijeti ravnomjernom trošenju i produžiće vijek trajanja guma. To dalje znači da možete sebi obezbijediti još neko putovanje slikovitim rutama pre nego što investirate u novi set guma. Standardna preporuka za rotaciju pneumatika je otprilike svakih 8.000 – 13.000 kilometara.

Pri zamjeni zimskih i ljetnih guma uvijek možete zamoliti vulkanizera da to uradi umjesto vas.

Još jedna bitna stavka je dubina šara. Savjet je da dubina profila na ljetnim gumama bude minimum 3 mm, jer će to poboljšati performanse kočenja i spriječiti opasnost od akvaplaninga.

5. Pretrpani auto – veća potrošnja

Prilikom planiranja porodičnog putovanja, obično napunimo prtljažnik sa mnogo kofera. Bilo da se radi o pakovanju šatora za kamp ili garderobi, uz izgovor da je proljeće varljivo i da svi žele da imaju što više raznovrsne odjeće.

Problem je što preopterećenje vozila može da skrati život vaših guma. Osim toga, dodatna težina će povećati potrošnju goriva.

Takođe, ukoliko pakujete teške predmete, provjerite informaciju o maksimalnoj nosivosti vozila.

6. Rezervna guma

Gepek je obično mjesto gdje se nalazi i rezervni točak. Prije nego što krenete na put provjerite u kakvom je stanju guma, jer ukoliko ste je držali u prtljažniku duže vrijeme, možda će vam trebati zamjena.

Zbog starosti i neadekvatnih uslova ona može da izgubi osnovna svojstva, odnosno može naprsnuti ili postati porozna.

7. Obavezne pauze

Kada ste umorni od putovanja, manje je vjerovatno da ćete biti oprezni sa potencijalnim opasnostima kao što su rupe, oštre krivine ili iznenadni zastoj u saobraćaju.

Bilo koja od ovih stvari može uzrokovati probleme za vaš auto, a niko ne želi da provede svoj dragocjeni odmor gledajući u zadnju stranu kamiona za šlepanje.

Redovno pravite pauze i odmorite se na kafi uz užinu. Ako je potrebno, prijavite se u hotel pored puta i odspavajte. Bezbjednost vas i vaših saputnika je najvažnija za uspješno putovanje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Saudijska Arabija ni ove godine neće primati strane hadžije

60.000 ljudi iz te zemlje bit će primljeno na hodočašće, dok niko iz inostranstva neće biti primljen. Saudijska Arabija objavila...

Možda vas zanima i ovo