Petak, 14 svibnja, 2021

Pred zgradom Parlamenta BiH roditelji, penzioneri, studenti…

Nemojte propustiti

Protesti započeti u srijedu, 5. juna, sa zahtjevom za hitno usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG) nastavljeni su i danas pred zgradom Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Više stotina demonstranata okupilo se ispred zgrade institucija Bosne i Hercegovine, na Trgu BiH, kako bi istrajali u svom zahtjevu da zakon o JMBG bude usvojen po hitnom postupku. Demonstrantima su se pridružili i studenti, koji su danas također održali demonstracije, prilikom čega su od vlasti Kantona Sarajevo tražili da ne dopuste povećanje školarina, da se vrate sredstva iz budžeta Kantona koja su namijenjena Univerzitetu, a koja su oduzeta, te da se pokrene procedura smjene uprave Elektrotehničkog fakulteta zbog vrijeđanja djece šehida i palih boraca, javlja Anadolija.

Studenti su svoje zahtjeve predali i Vladi Kantona Sarajevo, a pred Elektrotehničkim fakultetom su zatražili ostavku dekana Narcisa Behlilovića i prodekana za nastavu Nijaza Hadžimejlića zbog vrijeđanja djece šehida i poginulih boraca.

protesti-parlament-10a

Pored studenata i demonstranata, na Trgu Bosne i Hercegovine okupio se i veliki broj penzionera,roditelja djece bez matičnog broja rođene nakon 12. februara kad je ukinut dotadašnji zakon, kao i građana koji su ih došli podržati sa djecom koja se na platou ispred zgrade Parlamenta BiH igraju i crtaju. Građani koji prolaze pored zgrade institucija BiH autima, trube u znak podrške demonstrantima.

Pod sloganom „Kafa za JMBG“, organizatori protesta pozivaju sve građane BiH da se okupljaju na ovom mjestu kako bi izvršili pritisak na vlasti i institucije da njihove zahtjeve ispune. Demonstranti su najavili i masovne proteste za sutra, te ističu kako neće odustati dok se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

COVAX dopremio vakcine u BiH

U BiH stiglo je 40.800 vakcina protiv virusa korona putem mehanizma Covax, potvrdio je pomoćnik ministra civilnih poslova u...

Možda vas zanima i ovo