Srijeda, 20 listopada, 2021

Predfakultetska groznica: Koja su zanimanja najtraženija u BiH?

Nemojte propustiti

Bliži se vrijeme prijemnih ispita za upis na fakultete, a samim tim i kraj muka za “velike” maturante. S obzirom na tešku ekonomsku situaciju u našoj zemlji i enormno povećan broj nezaposlenih visokoobrazovanih građana, očekivane su dileme s kojima se oni susreću – koji fakultet upisati, a da nakon završetka studija ne budu na listi biroa za zapošljavanje.

studenti
Ilustracija

Đevad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, za “Avaz” je kazao da još nemaju zbirne podatke o tome koji će fakulteti iduće akademske godine biti “najpopularniji”.

Pretpostavljam da neće biti drastičnih odstupanja u odnosu na ovu godinu. Vrlo je vjerovatno da će maturanti opet pretendirati na Pravni, Medicinski, Ekonomski i Elektrotehnički fakultet te Fakultet političkih nauka – rekao je Hadžić.

Podaci Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZZ) možda mogu pomoći budućim brucošima da donesu dobru odluku. Prema njihovim saznanjima, najtraženija zanimanja su ona koja su usko vezana za informacione tehnologije.

Evidentna je potražnja za diplomiranim inžinjerima informatike i elektrotehnike.

U FBiH vrlo malo ima nezaposlenih iz ovih struka. Također, tu su i inžinjeri telekomunikacija, saobraćaja, geodezije i građevine. Analiza oglasa u službama za zapošljavanje, na internet-portalima i u štampi pokazuje da su, osim IT stručnjaka, na tržištu rada traženi farmaceuti, pravnici, ekonomisti, komercijalisti, menadžeri prodaje… – istakli su iz FZZZ-a.
Analize pokazuju da odabir zanimanja knjigovođe ili računovođe nije loš izbor za one koji se ne odluče na daljnje školovanje.

Također, izražena je potražnja i za variocima, šivačima, zidarima, prodavačima…

(Dnevni avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo