Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Predloženo formiranje istražne komisije u slučaju Mehmedović

Nemojte propustiti

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u dnevni red današnje sjednice uvrstio je kao posebnu tačku dnevnog reda zahtjev za formiranje istražne komisije oba doma za utvrđivanje zakonitosti postupanja državnih organa u slučaju privođnja i zadržavanja poslanika SDA u Predstavničkom domu Šemsudina Mehmedovića.

Klub poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu PSBiH predložio je zaključak da se formira istražna komisija Predstavničkog doma za utvrđivanje zakonitosti o postupanja Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) u slučaju privođenja i zadržavanja poslanika Mehmedovića.

Ukoliko ova tačka dobije podršku u ovom domu, kazao je šef Kluba poslanika SDA Asim Sarajlić, istražna komisija će imati zadatak da, imajući u vidu odredbe važećih zakona kao i sve okolnosti privođenja poslanika Mehmedovića, utvrdi da li je bilo nezakonitog i za ovakve slučajeve atipičnog postupanja SIPA-e i direktora SIPA-e Gorana Zubca.

– Istražna komisija je dužna da postupa u skladu s Poslovnikom Predstavničkog doma PSBiH te je ovlaštena da traži podatke od institucija BiH potrebne za rad, a institucije su dužne da tražene podatke dostave bez odgađanja. Komisija bi postupala hitno i izvještaje bi dostavljala Predstavničkom domu PSBiH – pojasnio je Sarajlić, zatraživši da ovo bude posebna tačka dnevnog reda.

Šemsudin Mehmedović
Šemsudin Mehmedović (Foto: Arhiv)

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirević potom je proglasio pauzu od deset minuta koju je zatražio Klub poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a potom je Drago Kalabić, šef Kluba SNSD-a, pojasnio da će SNSD podržati formiranje ove komisije.

– Mi pristajemo i glasamo za ovu istražnu komisiju u nadi da ćemo dobiti kompletan materijal od SIPA-e i Tužilaštva BiH, i da možemo relevantno kazati da Mehmedović, po našem uvjerenju, iako to niko ne mora uvažiti, jeste ili nije kriv, ili ima tamo materijala za postupanje i slično – istaknuo je Kalabić.

Šef Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović najavio je da će i ovaj klub podržati fomriranje komisije kako bi se utvrdila cjelokupna istina, ali je dodao da će član SDP-a u toj komisiji insistirati da se istraže navodi koje je okrarakterizirao kao manipulaciju, a koju je plasirao predsjednik SDA Sulejman Tihić kazavši da iza ovog hapšenja stoji SDP.

Potom je citirao izjavu Tihića u kojoj je kazao da postoji mogućnost da je hapšenje Mehmedovića dio ponude SDP-a strankama iz Republike Srpske koji podrazumijeva, osim usvajanja nekih zakona, i hapšenja kadrova SDA.

Pojasnio je da je SDP namjeravao podnijeti krivičnu prijavu zbog ove izjave, ali je dodao da je formiranje istražne komisije dovoljno da se pored utvrđivanja istine u širem kontekstu demontiraju ove konstrukcije i manipulacije.

Pošireni kolegij Doma potom je postigao saglasnost da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti kao posebna tačka uvrsti formiranje istražne komisije oba doma za utvrđivanje zakonitosti postupanja državnih organa u slučaju privođnja i zadržavanja Mehmedovića.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo