Predložite ime egzoplaneti i zvijezdi oko koje se okreće | | Bh-index

Predložite ime egzoplaneti i zvijezdi oko koje se okreće

Nauka> SCITECH> Tehnologija    Datum: 17.09.2019.    
Autor: Redakcija

Foto: OrionOvo je tek drugi put u historiji da će jedan konkurs dovesti do imenovanja zvijezda i egzoplaneta.

Ove godine proslavljamo stogodišnjicu Međunarodne astronomske unije (IAU– International Astronomical Union). IAU organizira svjetski natječaj IAU100 NameExoWorlds – Predložite ime egzoplanetnom sistemu – koji svakoj zemlji na svijetu omogućuje da imenuje odabrani egzoplanet i zvijezdu oko koje se okreće. Više od 70 zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, organizuje kampanju tokom koje će svima biti omogućeno da predlože imena i glasaju. Astronomsko društvo Orion je ispred BiH zadužen za organizaciju i sprovođenje konkursa. Partner u Projektu je Astronomsko društvo Polaris iz Tuzle čija su dva predstavnika članovi Nacionalnog komiteta za BiH koji je zadužen da sprovede konkurs za imenovanje egzoplanete i zvijezde oko koje kruži.

Cilj ove inicijative je promišljanje o našem mjestu u svemiru i o ulozi čovjeka u cjelokupnoj evoluciji na Zemlji. Odakle dolazimo, kuda idemo? Ukoliko postoji, kako bi Zemlju doživjela civilizacija sa neke druge planete?

Posljednjih dvije i više decenija, astronomi su otkrili hiljade planeta i planetarnih sistema koji kruže oko obližnjih zvijezda. Neki su mali i stjenoviti poput Zemlje, a drugi plinoviti divovi poput Jupitera. Sa razlogom vjerujemo da oko većine zvijezda kruže planete, a neke od njih mogle bi imati fizičke osobine slične onima na Zemlji. Već i sam broj zvijezda u svemiru (a oko svake od njih možda kruži neka planeta), daju naslutiti kako bi vanzemaljski život mogao biti vjerovatan na tim mnogobrojnim svjetovima.IAU je jedino tijelo koje je odgovorno za dodjeljivanje službenih oznaka i imena nebeskih tijela. U okviru proslave 100 godina postojanja IAU kroz ovu kampanju želi da što vise država učestvuje u imenovanju egzoplaneta (vansolarnih planeta). Tako se i BiH pridružila ovom globalnom projektu. Nakon prvog konkursa NameExoWorlds competition, u kojem je 2015. godine imenovano 19 vansolarnih planeta, IAU sada, u okviru  projekta IAU100 NameExoWorlds, svakoj zemlji nudi mogućnost da imenuje jedan planetarni sistem koji se sastoji od egzoplanete i njegove zvijezde domaćina. Zvijezda koja je dodjeljena svakoj od zemalja vidljiva je iz te zemlje i dovoljno sjajna da se može vidjeti kroz male teleskope. Ovo je tek drugi put u historiji da će jedan konkurs dovesti do imenovanja zvijezda i egzoplaneta.

Konkurs je otvoren do 15. oktobra, 2019. godine. Sve informacije o pravilima konkursa, kao i obrazac za prijavu možete naći na ovom linku.


Loading..

Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.