Subota, 3 prosinca, 2022

Prednosti i nedostaci ugradbene bijele tehnike

Nemojte propustiti

Ukoliko kuburite sa prostorom u kuhinji ili volite pojednostavljen izgled onda je odlična opcija kupovina ugradbenih uređaja za vaš dom. Popularnost kuhinja otvorenog koncepta rezultirala je sve većom potražnjom za aparatima koji sakrivaju neugledne električne kablove.

Samostalne jedinice pogodne su iz puno razloga, ali ako želite preduzeti dodatne korake da biste postigli neprimjetan, moderan i sofisticiran izgled, ugradbeni uređaji mogu biti pravi izbor za vašu kuhinju. Oni odgovaraju svim stilovima namještaja i nude obilje pogodnosti. Povoljni su, kompaktni i praktični.

Odlučujući faktor za mnoge koji izaberu ovu vrstu aparata jeste fleksibilnost. Na primjer, prednost ovakvih štednjaka je u tome što omogućuju kuvanje i na struju i na plin. Na primjer, možete instalirati električnu zidnu rernu i plinsku ploču za kuvanje. Sa pojedinačnim štednjacima ovo je složenije.

Ugradbena bijela tehnika posebno je korisna u manjim kuhinjama kada je važan svaki centimetar prostora na radnoj površini, a istovremeno vizuelno čine prostoriju većom.

Gotovo svi uređaji mogu biti sakriveni iza ormarića, ali najprodavanija ugradna bijela tehnika podrazumijeva frižidere, ploče za kuvanje i rerne.

Ugradbeni frižideri

Frižider, kao najveći i najuočljiviji uređaj u kuhinji, često može da odudara od ostatka prostorije. Ukoliko vam se to ne dopada možete izabrati ugradbene modele. Samostalni modeli su glomazniji, dubljeg oblika i ne stoje uvijek u istoj ravni sa vašim kuhinjskim namještajem.

Većina korisnika je skeptična zbog veličine uređaja i misli da je kod ugradbenih frižidera ugrožen kapacitet. Međutim, proizvođači naporno rade kako bi pronašli načine za stvaranje što korisnijeg prostora. No, razni brendovi, kao što su Candy frižideri su uspjeli da spoje lijepo i korisno nudeći kupcima razne mogućnosti kada je kapacitet rashladnog uređaja u pitanju. Ovakvi modeli su veoma kompaktni i zahvaljujući njihovoj visini moguće je nadograditi dodatni kuhinjski element i na taj način napraviti još mjesta za skladištenje.

Veliki broj modela ugradbenih frižidera ima gotovo nečujan rad jer namještaj umanjuje zvuk. Svaki frižider ima energetski sertifikat i doprinosi uštedi struje. Svakako, prednosti koje nudi ugradnja ovakvog uređaja daleko premašuju nedostatke.

Ugradbene ploče za kuvanje

Najbolja karakteristika ugradbenih ploča za kuvanje je činjenica da ih možete instalirati gdje god poželite jer su odvojene od pećnice i kompaktne. Iako postoje i zavisne ugradbene ploče koje se ne mogu odvojiti od rerne, češće se odlučujemo za praktičnije, nezavisne ploče.

U zavisnosti od vaših preferenci, možete birati između indukcione, plinske i električne ploče. Prednost ovih ploča, pored ergonomičnosti, jeste i lako održavanje. Sve što je potrebno da bude čista je da je prebrišete.

Zbog svoje lake instalacije Electrolux ugradne ploče za kuvanje izvrstan su dodatak bilo kojoj kuhinji. Sa samo dvije zone za kuvanje, različitog priječnika, dobijate na prostoru. Temperatura se može lako kontrolisati jer svaki gorionik ima svoj zasebni rotirajući taster, a zahvaljujući automatskom paljenju na plin, brzo dostiže željenu temperaturu. Olakšavajuća okolnost je što će se plin prekinuti na izvoru ukoliko dođe do gašenja plamena, tako da se uvijek možete osjećati bezbjedno. Veliki plus je što ne troše mnogo električne energije.

Za razliku od samostalnih štednjaka, ploče nisu prijenosne i ne mogu se mijenjati lako, što je jedan od nedostataka.

Ugradbene pećnice  

Ugradbene rerne je lako prilagoditi svačijim potrebama. Mogu se postaviti na zid, ispod radne površine, ili pak ispod ugradbene ploče za kuvanje. Jedan od mnogih benefita je mogućnost ugradnje na visinu koja je nama najprikladnija.

Ugradbene pećnice uglavnom nude više posebnih funkcija kako bi vam kuvanje bilo lakše. Ove rerne imaju senzore pa šalju upozorenje kada je hrana gotova. Karakteristike poput ovih neće se naći u klasičnim modelima u kojima su funkcije uglavnom najosnovnije.

To nisu jedini razlozi zašto se odlučujemo za ove modele. Porodice sa malom djecom biraju ovaj tip rerni zbog sigurnosti. Ugradbene zidne pećnice mogu se instalirati u razini očiju, što ih čini nedostupnima za djecu.

Kao jedan od nedostataka može se navesti činjenica da popravka nije uvijek laka. Profesionalcu koji servisira uređaj on je teže dostupan jer je ugrađen u zid ili kuhinjski element, pa ga je teško pomjeriti.

Umjesto zaključka

Kvalitetni kućni uređaji i aparati uvijek su dobra investicija. Imajte na umu da je obično teže (tj. skuplje) servisirati ugradbene uređaje zbog problema s pristupom, a takođe ih je teže zamijeniti ako je potrebno.
A što se tiče instalacije – morate osigurati dovoljno prostora za uspješno postavljanje uređaja. Ukoliko to ne učinite, oštetiće se kuhinjski elementi. Za ugradnju će biti neophodna pomoć električara, što ovu opciju takođe čini malo zahtijevnijom.

Vanjski dio ugradbenih uređaja mnogo je lakše očistiti. Ono što je sigurno, riješićete se otisaka prstiju na frižiderima koji su vas nervirali godinama!

Odabir samostalnih ili integrisanih uređaja ovisi o rasporedu vaše kuhinje i vašim ličnim željama. Važno je da imate na umu da je glavni benefit činjenica da ugradbeni uređaji osiguravaju uštedu  prostora jer su dizajnirani da stanu u svaku kuhinjsku jedinicu.

 

 

Interesantno za vas

Izdvajamo

Obrat u slučaju Centrotransovog autobusa? Iz MUP-a KS tvrde da oštećenja na vozilu nisu posljedica upotrebe vatrenog oružja

Iz MUP-a KS danas tvrde kako je nakon uviđaja utvrđeno da oštećenja nisu nastala upotrebom vatrenog oružja. MUP Kantona Sarajevo...

Možda vas zanima i ovo