Petak, 29 rujna, 2023

Predsjedavajući Tegeltija na samitu „Otvoreni Balkan“ u Ohridu

Preporučeno

„U Bosni i Hercegovini nema konsenzusa oko projekta ‘Otvoreni Balkan’, ali sam uvjeren da će BiH uskoro postati njegova članica“, izjavio je danas predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Na samitu ‘Otvoreni Balkan’ u Ohridu predsjedavajući Tegeltija je rekao da nema odgovora zašto u BiH nema konsenzusa za ovaj projekat.

„Jednostavno, postoji šutnja“, rekao je Tegeltija i ocijenio da su razlozi za to predrasude iz prošlosti u vezi s tim ko je predlagač inicijative, ko će da profitira, kao i da li je ovo zamjena za EU. Predsjedavajući je istakao da na stav BiH o „Otvorenom Balkanu“ utiču i pojedine grupacije koje smatraju da bi to bio neuspjeh i dodao da u BiH uvijek ima uticaja sa strane.

„Ima uticaja pojedinaca, pojedinih ambasada, koji smatraju da BiH još ne treba tamo da bude“, rekao je Tegeltija.

Predsjedavajući Tegeltija naglasio je da se pozivu da učestvuje na Samitu u Ohridu odazvao jer je uvjeren da ideju „Otvorenog Balkana“ podržava cijela poslovna zajednica u BiH.

Upravo se čita:  Тuzlanski aerodrom u pregovorima s novim kompanijama, moguć povratak giganata

„Ovdje sam jer znam da najveći broj građana u BiH podržava ovaj projekat, kao i zbog činjenice da predstavnici BiH učestvuju u svim pregovorima na tehničkim nivoima koji se vode u okviru ‘Otvorenog Balkana’ i da smo spremni potpisati sve sporazume onog trenutka kada se o tome donese politička odluka“, istakao je Tegeltija.

Ocijenio je da „Otvoreni Balkan“ može pokrenuti cjelokupni ekonomski potencijal regiona i da će Bosna i Hercegovina, prije ili kasnije, postati članica ove inicijative.

Tegeltija je rekao da mu i današnje obraćanje specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara daje za pravo da vjeruje da će BiH uskoro postati članica „Otvorenog Balkana“. Trenutnu eskalaciju cijena i strah od nestašice osnovnih životnih namirnica predsjedavajući Tegeltija je uporedio sa vremenom pandemije u kojem je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić počeo da poklanja vakcine.

„Ne da prodaje, počeo je da poklanja i otvorila se neka druga slika o toj situaciji. Sada se nalazimo u vrlo sličnoj situaciji“, rekao je Tegeltija i dodao da od međunarodnih finansijskih institucija i EU samo dolaze najave o poteškoćama, ali da niko ne govori kako ih prevladati.

Upravo se čita:  Srbija se ozbiljno naoružava: Za šta se to sprema zvanični Beograd?

Predsjedavajući je naglasio da je ohrabren razgovorom na radnoj večeri u Ohridu, tokom kojeg je rečeno da rješenje treba tražiti zajednički, formiranjem radne grupe koja će se baviti analizom stanja, ali i prijedlogom rješenja zajedničkih za cijeli region.

Govoreći o političkim odnosima u BiH, Tegeltija je rekao da ih, nažalost, slabo razumiju i „oni koji su po, ne znam ni čemu, dobili ovlaštenja da donose odluke u BiH, sve pod formom da pomognu BiH, a te odluke najčešće odmažu i stvaraju sve veće nesporazume“.

Dodao je da je juče donesena jedna takva odluka, aludirajući na potez Kristijana Šmita da nametne odluku o finansiranju izbora u BiH, ali da ona neće pomoći rješavanju problema.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH je rekao da privredne komore u BiH neprestano sarađuju sa privrednim komorama u regionu, da poslovna zajednica BiH sarađuje sa privrednicima iz zemalja regiona, a turistički radnici zajedno koncipiraju turističke ponude.

Upravo se čita:  Ministar Ramo Isak o imenovanju svog sina za direktora KPZ Zenica: Kada se dogovarala većina neke pozicije su bile dogovorene

„Njih nikada neće zaustaviti politička neslaganja i nespremnost da ovaj proces bude završen“, poručio je Tegeltija te zahvalio na prilici da se obrati na otvaranju Samita u Ohridu i da prenese stavove o „Otvorenom Balkanu“, iako BiH formalno nije članica.

„Iskreno se nadam da sam ja posljednji koji dolazi iz BiH, a govori kao posmatrač. Nadam se da će bilo ko drugi koji dođe govoriti kao punopravni član ‘Otvorenog Balkana’“, istakao je Tegeltija.

Predsjedavajući Tegeltija je na kraju pozvao da se stvori kompletan „Otvoreni Balkan“, da se otvore granice za nesmetano kretanje ljudi, robe i kapitala.

Tokom Samita u Ohridu predsjedavajući Tegeltija je učestvovao na sastanku lidera Zapadnog Balkana sa predstavnicima međunarodne zajednice, te prisustvovao plenarnoj sesiji o turizmu.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo