Nedjelja, 19 rujna, 2021

Predsjedavajući Tegeltija razgovarao sa kancelarkom Merkel

Nemojte propustiti

Predsjedavajući Savjeta ministara je istakao opredijeljenost BiH za evropski put, povezanost i unapređenje regionalne saradnje, koja je pokazala svoj značaj tokom pandemije virusa korona.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je u Tirani sa kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel.

Predsjedavajući Tegeltija je izrazio zahvalnost kancelarki Merkel na kontinuiranoj podršci Njemačke u procesu evropskih integracija BiH, uzimajući u obzir da su Berlinski proces i ranija „njemačko – britanska inicijativa“ rezultat njenih ličnih napora da se BiH i države regiona što prije priključe EU. Ocijenio je da je pokretanjem Berlinskog procesa na Zapadnom Balkanu stvorena drugačija atmosfera i da su otvorene nove mogućnosti za saradnju.

Predsjedavajući Savjeta ministara je istakao opredijeljenost BiH za evropski put, povezanost i unapređenje regionalne saradnje, koja je pokazala svoj značaj tokom pandemije virusa korona.

On je informisao kancelarku Merkel o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, naglasivši da su dijalog, razgovor i poštivanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH jedino rješenje za nesmetano funkcionisanje BiH. Istakao je da u BiH ima dosta pitanja o kojima je moguće postići dogovor, bez nametanja, a da će, sa druge strane, neka pitanja rješavati buduće generacije.

Predsjedavajući Tegeltija je ukazao da su SR Njemačka i njena ustavna struktura primjer efikasne decentralizovane države, organizovane po želji svih koji u njoj žive.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim bilateralnim odnosima Njemačke i BiH, te ukazali na mogućnosti dodatnog unapređenja saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Kako je jedna porodica napravila čudo usred Bosne: Njihov luksuzni dizajnerski namještaj postao je svjetski hit

Posebnost Artisan proizvoda, naglašavaju naši sugovornici, u ručnom je radu. Nakon što komad drveta izađe iz strojne obrade, sve...

Možda vas zanima i ovo