Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

Predsjedavajući Tegeltija razgovarao sa njemačkom ambasadorkom u BiH

Nemojte propustiti

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorkom  Savezne Republike Njemačke u BiH Margaret Uber.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u BiH i regiji, sa akcentom na evropskim integracijama.

Predsjedavajući Tegeltija je naglasio da je Savjet ministara, uprkos posljedicama izazvanim pandemijom virusa korona,  opredijeljen da uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH i dosljednu primjenu mehanizma koordinacije, nastavi predano da radi na ispunjavanju uslova za dobijanje kandidatskog statusa BiH.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o izazovima sa kojima se susreću zemlje u procesu evropskih integracija, kao i programu SR Njemačke tokom predsjedavanja Evropskom unijom.
Predsjedavajući Tegeltija je ovom prilikom ukazao na neophodnost daljnjeg jačanja međusobnog povjerenja između EU i BiH, istakavši da je BiH potreban jasan signal da postoje politička volja i saglasnost svih članova po pitanju proširenja EU i statusa BiH, te naglasio da bi uslovi za dobijanje statusa kandidata trebali biti više tehničke prirode.

Ambasadorka Uber upoznala je ovom prilikom predsjedavajućeg Tegeltiju da će dominantna tema predsjedavanja biti saniranje zdravstvenih, ekonomskih i socijalnih posljedica pandemije Kovida – 19 uz moto „Zajedno za oporavak Evrope“.

Zajednički je istaknuta potreba jasno definisanih prioriteta i udruživanja svih raspoloživih snaga kako bi se dugoročno prevazišle posljedice krize izazvane virusom korona i ubrzao privredni i socijalni oporavak.

Predsjedavajući Tegeltija je zahvalio za dosadašnju dobru saradnju sa Njemačkom i ukazao na veliku ulogu te zemlje kako u BiH i regiji, tako i u svijetu.

Više s weba

Izdvajamo

Željko Komšić kod pape Franje

Nakon audijencije kod pape Franje, predsjedavajući Predsjedništva BiH sastat će se sa kardinalom Pietrom Parolinom Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine...

Možda vas zanima i ovo