Subota, 23 siječnja, 2021

Predsjedavajući Tegeltija razgovarao sa njemačkom ambasadorkom u BiH

Nemojte propustiti

Nakon izjave Bakira Izetbegovića o srpskom narodu: Žestoke reakcije iz BiH i regije, oglasio se i OHR

Nakon gostovanja predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u Dnevniku D Federalne televizije, u kojem je govorio o Miloradu Dodiku i...

Milorad Dodik odgovorio na medijske istupe Bakira Izetbegovića: Bošnjački narod nije loš, samo je malo nesrećan

Milorad Dodik je rekao da mu čestita na iskrenosti koju je konačno pokazao i otkrio kakvi Srbi su prihvatljivi...

U BiH upaljen narandžasti i žuti meteoalarm: Olujni udari, obilne padavine, a stiže i novi snijeg

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno oblačno vrijeme. Glavnina padavina očekuje se na području Hercegovine, zapada i...

Cristian Schwarz-Schilling: Njemačka preuzima inicijativu u BiH, ne bi ni pokrenula sve to da misli kako sve treba ostati isto

Njemačka je 20. januara obznanila zvanično kandidaturu bivšeg ministra poljoprivrede Christiana Schmidta za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini....

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorkom  Savezne Republike Njemačke u BiH Margaret Uber.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u BiH i regiji, sa akcentom na evropskim integracijama.

Predsjedavajući Tegeltija je naglasio da je Savjet ministara, uprkos posljedicama izazvanim pandemijom virusa korona,  opredijeljen da uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH i dosljednu primjenu mehanizma koordinacije, nastavi predano da radi na ispunjavanju uslova za dobijanje kandidatskog statusa BiH.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o izazovima sa kojima se susreću zemlje u procesu evropskih integracija, kao i programu SR Njemačke tokom predsjedavanja Evropskom unijom.
Predsjedavajući Tegeltija je ovom prilikom ukazao na neophodnost daljnjeg jačanja međusobnog povjerenja između EU i BiH, istakavši da je BiH potreban jasan signal da postoje politička volja i saglasnost svih članova po pitanju proširenja EU i statusa BiH, te naglasio da bi uslovi za dobijanje statusa kandidata trebali biti više tehničke prirode.

Ambasadorka Uber upoznala je ovom prilikom predsjedavajućeg Tegeltiju da će dominantna tema predsjedavanja biti saniranje zdravstvenih, ekonomskih i socijalnih posljedica pandemije Kovida – 19 uz moto „Zajedno za oporavak Evrope“.

Zajednički je istaknuta potreba jasno definisanih prioriteta i udruživanja svih raspoloživih snaga kako bi se dugoročno prevazišle posljedice krize izazvane virusom korona i ubrzao privredni i socijalni oporavak.

Predsjedavajući Tegeltija je zahvalio za dosadašnju dobru saradnju sa Njemačkom i ukazao na veliku ulogu te zemlje kako u BiH i regiji, tako i u svijetu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nakon izjave Bakira Izetbegovića o srpskom narodu: Žestoke reakcije iz BiH i regije, oglasio se i OHR

Nakon gostovanja predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u Dnevniku D Federalne televizije, u kojem je govorio o Miloradu Dodiku i...

Možda vas zanima i ovo