Srijeda, 18 svibnja, 2022

Predsjedavajući Tegeltija sa direktorom za međunarodne odnose i saradnju KP NR Kine Taoom

Nemojte propustiti

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Pekingu sa direktorom za međunarodne odnose i saradnju Komunističke partije Narodne Republike Kine Song Taoom.

Tokom sastanka, na kojem je bilo riječi o aktuelnim političkim i ekonomskim temama, predsjedavajući Tegeltija je istakao da je NR Kina, pod vođstvom Komunističke partije, postala svjetska ekonomska sila koja je ostvarila impresivne rezultate na brojnim poljima, posebno na ublažavanju i iskorjenjivanju siromaštva i na taj način dala ogroman doprinos borbi protiv siromaštva na globalnom nivou.

Predsjedavajući Tegeltija, koji je i član Izvršnog komiteta SNSD-a, je izrazio zadovoljstvo uspostavljem partnerskog odnosa SNSD-a i Komunističkae partije Kine 2016. godine, istakavši da SNSD i njegovo rukovodstvo na čelu sa Miloradom Dodikom daje punu podršku konceptu promocije izgradnje društva zajedničke budućnosti čovječanstva, koju je predložio uvaženi predsjednik Si Đinping, kao i predloženom konceptu razvoja multilateralizma, koji za konačni cilj imaju stvaranje trajnog mira, univerzalne bezbjednosti i zajedničkog prosperiteta.

On je naglasio da se SNSD na globalnom planu zalaže za jednakopravnost naroda, nemješanje u unutrašnja pitanja suverenih država i za stvaranje društva koje počiva na solidarnosti, međusobnom uvažavanju i poštovanju, istakavši da SNSD u putpunosti poštuje integritet i suverenit NR Kine i prinicp ”jedne Kine”, kao i nemješanje u unutrašnja pitanja NR Kine.

Tegeltija je ovom prilikom izrazio zahvalnost SNSD-a čiji je član, Komunističkoj partiji Kine na velikodušnoj donaciji zaštitne opreme za borbu protiv pandemije izazvane virusom Kovid-19, koja je preusmjerena Bolnici u Prijedoru, kao i na svim prethodnim donacijama, koje predstavljaju dokaz dobrih i prijateljskih odnosa, naglasivši da je pomoć NR Kine bila je uvijek blagovremena, konkretna, bez uslovljavanja, ali prije svega iskrena i bratska.

Predsjedavajući Tegeltija je posebno zahvalio NR Kini i njenom rukovodstvu na principijalnom stavu poštovanja međunarodnog prava, posebno u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija po pitanju Visokog predstavnika.

Tokom razgovora, predsjedavajući Tegeltija je ukazao na činjenicu da je Kina, uprkos izazovima sa kojima se susretala prije svega na zdravstvenom, ali i ekonomskom i političkom planu, nastavila da ulaže velike napore za stvaranje trajnog mira i da se zalaže za univerzalnu bezbjednost i prosperitet u svijetu, te naglasio značaj nastavka realizacije započetih i pokretanje novih infrastrukturnih projekata u BiH sa kineskim kompanijama.

Tokom razgovora, predsjedavajući Tegeltija je čestitao 100. godišnjicu od osnivanja i postojanja Komunističke partije Kine, izrazivši uvjerenje da će 20. kongres Komunističke partije, koji je planiran za jesen ove godine, biti veoma uspješan politički događaj ne samo za Kinu, nego i ostatak svijeta, i na kojem će biti ponovljena puna podrška generalnom sekretaru Si Đinpingu i njegovoj viziji i idejama stvaranja pravednijeg društva, te predložio održavanje redovnih konsulatcija dvije partije na godišnjem nivou.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Guverner pogođene regije: Ukrajina izvršila napad u Rusiji, ima poginulih

Jedna osoba je poginula, a tri su ranjene na jugozapadu Rusije u granatiranju iz Ukrajine, objavio je danas ruski...

Možda vas zanima i ovo