Srijeda, 5 svibnja, 2021

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao sa predsjednicom EBRD-a Baso

Nemojte propustiti

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas putem video-linka, sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koju je predvodila predsjednica EBRD-a Odil Reno Baso /Odile Renaud-Basso/.

Tokom sastanka, na kojem je učestvovao i ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Vjekoslav Bevanda, razgovarano je o realizaciji projekata koji za cilj imaju unapređenje poslovnog ambijenta i povećanje konkurentnosti privrede, razvoj energetskog i transportnog sektora, te razvoj programa u oblasti energetske efikasnosti.

Predsjedavajući Tegeltija je ovom prilikom istakao opredijeljenost Savjeta ministara da, u skladu sa mjera definisanim Reformskom agendom, a uz puno poštovanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, nastavi predano da radi na rješavanju krize i otklanjanju ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom virusa korona, te provođenju mjera kojima se na odgovarajući način stimulišu privredne aktivnosti, što uključuje i realizaciju energetskih i infrastrukturnih projekata.

Predstavnici EBRD-a izrazili su spremnost da kroz postojeće i nove finansijske programe aktivno podrže programe usmjerene na unapređenje privrednog ambijenta, naročito kada je riječ o razvoju malih i srednjih preduzeća, energetskom sektoru i saobraćajnoj infrastrukturi.

Ovom prilikom je ocijenjeno da je dosadašnja saradnja BiH i EBRD-a bila uspješna, a zajednički stav je da se u narednom periodu definišu prioriteti i, u skladu s tim, koordinišu aktivnosti kako bi se obezbijedili različiti izvori podrške za implementaciju strateški važnih projekata.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U RS-u zabrinuti zbog dolaska američke vojne mašinerije u BiH: Dodik je rekao da neće biti NATO vježbi, neka to ispuni

Demokratski narodni savez poziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje predizborno obećanje i povuče svoju saglasnost na...

Možda vas zanima i ovo