Petak, 14 svibnja, 2021

Predsjedavajući Zvizdić sa specijalnim predstavnikom EU za BiH Johannom Sattlerom

Nemojte propustiti

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić primio je danas novoimenovanog specijalnog predstavnika Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu i šefa Delegacije Evropske unije u BiH, ambasadora Johanna Sattlera.

Poželio mu je dobrodošlicu i iskazao zadovoljstvo što će Bosna i Hercegovina u narednom periodu na čelu najznačajnije međunarodne institucije u BiH imati vrsnog poznavaoca regiona zapadnog Balkana. Rekao je da je Bosna i Hercegovina posvećena evropskom i NATO putu i da dalja integracija Bosne i Hercegovine u najznačajniju ekonomsku i socijalnu Uniju na globalnom nivou, neupitna i konzistentna.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su tokom ovog mandata, evropske integracije postavljenje i kontinuirano promovirane kao jedan od najznačajnih ciljeva i prioriteta ovog Vijeća ministara. On je izrazio zadovoljstvo da i prioriteti koje je u svom prvom obraćanju naveo ambasador Sattler, a to je vladavina prava i jačanje nezavisnosti pravosuđa, socio-ekonomske reforme i daljnja reforma javne uprave, koincidiraju sa prioritetima na kojima je ovo Vijeće ministara radilo protekle četiri i po godine.

Razgovarali su i o migrantskoj situaciji u BiH i tom prilikom, predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na podršci koju je Evropska unija u proteklom periodu pružila Bosni i Hercegovini u ovom segmentu i informisao ga o jučer održanom radno-konsultativnom sastanaku članova Vijeća ministara BiH sa direktorima nadležnih državnih sigurnosno-obavještajnih i policijskih agencija na kojem se razmatralo trenutno stanje.

„Mi ostajemo pouzdan partner u promovisanju evropskog puta i ispunjenju svih zadaća koje su pred Bosnom i Hercegovinom“, rekao je tokom sastanka predsjedavajući Zvizdić.

Ambasador Johann Sattler šef je Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini od 1. 9. 2019. godine.(

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Haški sud: Odbijen prigovor na odluku da zločinac Karadžić služi kaznu u Velikoj Britaniji

Advokat Robinson je podsjetio da su trojica muslimanskih ekstremista 2010. u britanskom zatvoru Wakefield noževima izboli generala Vojske RS...

Možda vas zanima i ovo